PAŽNJA! NEPRIJATELJ PRISLUŠKUJE

Predstavljena nova knjiga Srećka Horvata

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.11.2011 13:29
  • Objavljeno 29.11.2011 u 12:03
Amos Oz i Srećko Horvat 4

Amos Oz i Srećko Horvat 4

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Razgovori s petnaest vodećih intelektualaca današnjice koje je vodio filozof, prevoditelj i teoretičar Srećko Horvat i objedinio u knjizi 'Pažnja! Neprijatelj prisluškuje' predstavljena je u Knjižnici Bogdana Ogrizovića

Tariq Ali, Terry Eagleton, Francis Fukuyama, Amos Oz, Wang Hui i Slavoj Žižek neki su od vodećih mislilaca današnjice s kojima je u proteklih nekoliko godina razgovarao Horvat o gorućim problemima današnjice, među kojima se ističu pitanja o demokraciji i globalizaciji, kraju povijesti, kulturi straha, Arapskome proljeću i budućnosti Europe i Europske unije.

Knjiga izašla u Nakladi 'Ljevak' nije samo precizan prikaz suvremenih teorijskih strujanja i sociopolitičke situacije, već provokativno štivo koje potiče na razmišljanje o duhovnoj situaciji vremena, ocijenio je teoretičar i prevoditelj Tonči Valentić.

Usporedio ga je s djelom Bogdana Radice 'Agonija Evrope', pisanim dvadesetih godina prošloga stoljeća, što je također bila analiza duha vremena tadašnjih intelektualaca. Valentić je napomenuo kako Horvatovi razgovori nisu vođeni iz pozicije Zagreba kao intelektualne provincije jer je većina tih intelektualaca već posjetila Zagreb u sklopu raznih predavanja, gdje su aktivno zagovarali svoja stajališta.

Istaknuo je neke razgovore među kojima su oni s Fukuyamom, kojega je 'Horvat stjerao u kut' pa taj intelektualac revidira svoje teze o kraju povijesti, te s Amosom Ozom, koji tvrdi kako je Izrael zemlja u kojoj je nemoguće biti apolitičan. Slavoj Žižek, primjerice, misli kako je za Hrvatsku bolje da uđe u EU jer je to manje zlo od nacionalnih i korporacijskih težnji kojima je izložena. Ono što je zajedničko tim razgovorima jest aktivizam, a ono u čemu se većina intelektualaca slaže jest da je kriza u Europi ekonomsko pitanje, rekao je Valentić.

'Ako nešto ne mislite reći javno, onda to nemojte niti reći', citirao je Srećko Horvat misao Tariqa Alia napominjući kako se ta teza provlači i nosi cijelu knjigu.

Govoreći o 'pozadinskim pričama' pri pripremi knjige, Horvat je istaknuo kako mu je najteži razgovor bio s Gayatri Spivak, a najdraži s Fukuyamom, s kojim se oko pet godina dogovarao za razgovor. 'Fukuyama mi je priznao da je dva puta bio kod Moamera Gadafija, koji je volio čitati njegova djela, a kojega je ovaj pak smatrao potpunim idiotom', rekao je.

Istaknuo je i razgovor s Ozom, koji mu je pričao o životu, pisanju, ali i nekim teškim osobnim trenutcima kao što je samoubojstvo majke. Drag mu je i razgovor s 91-godišnjim Stephaneom Hesselom, koji je preživio dva koncentracijska logora, a na pitanje kako vidi svijet odgovara: 'Vrlo optimistično.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi