NAKLADA VERBUM

Predstavljena knjiga 'Čovjek koji je tješio Nagasaki'

11.02.2021 u 16:39

Bionic
Reading

U splitskoj nakladničkoj kući Verbum predstavljena je knjiga ‘Čovjek koji je tješio Nagasaki' Paula Glynna

Knjiga ‘Čovjek koji je tješio Nagasaki', u kojoj autor Paul Glynn tematizira istinitu priču o obraćeniku na katoličanstvo - Japancu Takeshiju Nagaiju, kojemu je atomska bomba usmrtila ženu, spalila dom i grad, predstavljena je u četvrtak u splitskoj nakladničkoj kući Verbumu.

‘Ova knjiga na dramatičan način progovara o čovjeku liječniku Nagaiju, koji je preživio atomsku bombu u kojoj je izgubio suprugu te je ostao s dvoje malodobne djece i koji je žrtvovao ostatak života i posvetio ga sugrađanima liječeći njihova tijela i duše. On je tako prenosio snažnu poruku nade i davao smisao patnji u kojoj su se njegov grad i sugrađani našli’, rekla je izvršna urednica knjige Lidija Piskač.

Takashi Nagai je bio liječnik i profesor na odjelu radiologiji Sveučilišta u Nagasakiju, na kojem je obolio o leukemije, ali unatoč tomu, i ‘prikovan za krevet’ pisao je knjige i primao sugrađane te ih je tješio nakon tragedije od posljedica atomske bombe. Tako je postao simbol nade i vjere, istaknula je Piskač.

 Nagai je iz šintoizma prešao na katoličanstvo, kojemu u Japanu pripada samo jedan posto pučanstva.

‘Katoličanstvo je u Japanu strana i tuđa religija, ali Nagai je kao obraćenik na katoličanstvo postao dio te manjine. Unatoč tomu, njegovo djelo nadahnjuje generacije Japanaca’, rekla je Piskač i dodala da ta knjiga donosi i povijest Katoličke crkve u Japanu. Također je rekla  da ta knjiga i u Hrvatskoj potiče na to ‘kako nam vjera može pomoći u suočavanju s problemima i patnjama’.

Ravnatelj Verbuma Miro Radalj rekao je kako je atomska bomba u Nagasakiju srušila i katoličku katedralu blizu koje je živio Takashi Nagai.

‘Ta je katedrala sagrađena sredinom 19 stoljeća političko-diplomatskim zauzimanjem tadašnjeg američkog predsjednika Granta jer  kršćanstvo tada nije bilo dopušteno u Japanu’, dodao je Radalj.