ZDENKO BAŠIĆ

[FOTO] Slikovnica iz koje vam šapuću vile iz starih bakinih priča i pozivaju vas na istraživanje

04.02.2021 u 11:56

Bionic
Reading

Umjetnik Zdenko Bašić na desetu obljetnicu svoje hit slikovnice 'Sjeverozapadni vjetar' s kolegama programerima radi na prijenosu knjige u digitalno, višejezično izdanje. Ispričao nam je u kojoj je fazi njegov projekt za čiju je realizaciju pokrenuo i kickstarter kampanju

'Sjeverozapadni vjetar' likovni umjetnik i autor Zdenko Bašić objavio je 2011. u izdanju Planetopije, a knjiga je 2012. osvojila Kiklopa za najbolju u kategoriji za djecu i mlade. U njoj Bašić predstavlja priče o vilama, vilenjacima i vješticama koje su mu u djetinjstvu pričale njegove bake i nudi intimni spomenar ne samo svojega djetinjstva već i sjeverozapadnog dijela Medvednice i Samoborskog gorja.

'Uz istraživanje, pronalaženje i stvaranje raznih predmeta, tekstova, kostima, lutaka, fotografija i crteža stvorio je fantazmagoričan šumski svijet koji pod krošnjama krije iznenađenja, toplinu, opasnost i gorko-slatku radost odrastanja', naveli su iz Planetopije o knjizi kojoj Bašić sada, deset godina nakon objave, želi dati novu dimenziju pa kreira njezino digitalno izdanje.

'Digitalna verzija 'Sjeverozapadnog vjetra' nudi priče iz davnina koje su mi pričale bake, ali uz suvremene ilustracije na digitalnoj platformi. Uz animaciju ona nudi novu dimenziju atmosfere čitanja i doživljavanja, čitatelja zove da postane istraživač što je jedan novi smjer u odnosu na originalno izdanje. Knjigu se može sagledavati u više smjerova, zavirivati iza ilustracija i tekstova', kaže nam Bašić dodajući da knjiga u ovoj fazi nudi ilustracije s novom perspektivom.

'Rastvaraju se žiroskopski s obzirom na to kako čitatelj drži tablet. Može se slušati atmosfera šume i drugih mjesta pojedinih priča, čuti kako se bića javjaju ili šapuću uvodeći slušača u priče na puno opipljiviji način. Uskoro pripremamo i zoom, te interaktivne karte koje će priče smjestiti u lokacije i na mjesta otkud pojedina bića potječu ili gdje žive. Na neki način, sve te priče iz nematerijalne kulturne baštine dobivaju time novi oblik, novo mjesto, a čitatelji mogu postati tragatelji za tim bićima, jer će uz povijesne karte moći usporediti kako taj svijet danas izgleda i što je ostalo od tih starih šuma. Tko zna, možda netko pronađe i neku novu priču za ispričati', kaže Bašić koji je, da bi projekt dalje razvijao, pokrenuo i kickstarter kampanju.

Sjeverozapadni vjetar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zdenko Bašić

'Na projektu radimo intenzivno u zadnjih godinu dana isključivo na entuzijazmu, a u međuvremenu se on proširio, i programski i sadržajno. Tako sada radimo i na japanskom i ruskom prijevodu. Zato smo odlučili istražiti i opciju dodatnog financiranja te, ono najvažnije, upoznati svijet s ovim projektom jer kroz ovu platformu ipak veći doseg ljudi može saznati za ovaj projekt i za ove priče', kaže Bašić koji je za sad zadovoljan kako napreduje kampanja.

'Ostvarili smo neke dobre kontakte i dobivamo jako dobre povratne informacije oko digitalne knjige i smjera u kojemu smo krenuli. Svijet je zatvoren u zadnje vrijeme puno više nego smo svjesni pa je ovo način da pronađemo komunikacijski put do onih koji knjigu ipak žele čitati i doživljavati na novi način', kaže Bašić.