'Intergalaktički peljar'

Predstavljena je pjesnička zbirka Ivana Koprića, aktualnog dekana zagrebačkog Pravnog fakulteta

01.04.2022 u 12:13

Bionic
Reading

Pjesnička zbirka 'Intergalaktički peljar' Ivana Koprića, pjesnika i aktualnog dekana zagrebačkog Pravnog fakulteta, predstavljena je u četvrtak u Zagrebu kao jezično i intelektualno uzbudljiva knjiga koja izmiče definicijama

Zbirka je objavljena u izdanju nakladnika MeandarMedije i predstavljena u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u nazočnosti rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa i brojnih gostiju.

Govoreći o pjesmama u ovoj zbirci, pjesnikinja Sanja Baković kazala je kako je riječ o jezično i intelektualno uzbudljivoj knjizi koja izmiče postojećim poetičkim strujanjima i tendencijama te je u istodobnoj komunikaciji i s prošlošću i sa suvremenošću ali i s drugim tekstovima, otkrivajući pjesnika-erudita.

To je, nadalje, jedna raskošna, obimna knjiga koja broji gotovo stotinu pjesama, čija je provodna tematska nit lirski subjekt koji u sebi stalno putuje između duhovnog i karnalnog, prostorima ali i unutar sam sebe.

Pjesnik je u dijalogu sa sobom i s pojedinim rascijepljenim dijelovima sebe

"On je stalno u dijalogu sam sa sobom i s pojedinim rascijepljenim dijelovima sebe, u dijalogu s prostorom, s putovanjima, ali i s ljubavlju i putenošću", rekla je Baković. Pjesme u ovoj zbirci različitih su ritmova i duljina, pisane slobodnim stihom, povremeno s rimama, vrlo narativne, gotovo i dramske, a posebnost je Koprićeve poetike i specifičan leksik koji balansira između lirskog i onog prisutnog u području kojim se autor profesionalno bavi, a to je polje prava, dodala je.

Leksikograf Vlaho Bogišić kazao je kako je "Koprić pisac hrabar da svjedoči svoju pjesničku kulturu na način da se ne boji one vrste banalnog iskaza koji inače ne bi išao u stih". Njegova je poezija i angažirana i duhovna, ali prije svega obiteljska, misaona i ona koja se ne stidi svoga kućnoga praga, dodao je.

O autoru:

Ivan Koprić (1965.) redoviti je profesor u trajnom zvanju zaposlen na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, izabrani dekan toga fakulteta u akademskim godinama 2021./22. i 2022./23. Dosad je objavio zbirku poezije "Hologrami nade" (2019.). Pjesme objavljuje u časopisima Tema, Književna republika, Forum, te na više internetskih portala za poeziju i književnost.

Autor je zahvalio predstavljačima istaknuvši kako je riječ o knjizi koju je teško čitati, a podijeljena je na četiri ciklusa, prvi od kojih se kreće teškim društvenim temama, drugi se bavi njegovim doživljajem toga svijeta, treći se ciklus više bavi putovanjem a četvrti je dio vrlo emocionalan.

Na promociji koju je vodio glavni urednik MeandarMedije Branko Čegec stihove je čitala dramska umjetnica Urša Raukar, uz glazbeni nastup Gudačkog orkestra Sveučilišta u Zagrebu.