priredio miroslav mićanović

Objavljena je knjiga izabranih pjesama Borisa Domagoja Biletića 'Hvatanje zraka'

16.12.2021 u 11:48

Bionic
Reading

Biletićev se tematsko-predmetni instrumentarij mijenja i preoblikuje u figure smrti i ljubavi, u buđenja u drugom jeziku, traženje tradicionalnog u trenutnom, opsesivnom i buntovnom

Knjigu izabranih pjesama pjesnika Borisa Domagoja Biletića 'Hvatanje zraka - Izabrane pjesme', koju je priredio Miroslav Mićanović, objavila je Matica hrvatska.

Mićanović napominje kako izbor iz Biletićeve poezije 'Hvatanje zraka' prikuplja teret uglavnom objavljivane poezije, njezino prošlo i sadašnje vrijeme, koje se za ovu priliku čita i očitava u suvremenosti, za koju bismo, dvojeći je li savršena, pouzdano mogli reći da joj je rasulo nosiva stvarnosna i simbolična odrednica.

Ocjenjuje kako ono što nestaje i nastaje, što se gubi, što pristiže i mijenja se, čini Biletićevu pjesničku knjigu sretnih i nesretnih razlika, mapu u kojoj se slažu i zamjenjuju: zavičaj i jezik, ironija i samopouzdanje, prostori za 'ča' i za 'što', intimno i gubitničko, poraz i potraga, suvremenost i prošlost, povijest i prostor.

Biletićev se tematsko-predmetni instrumentarij mijenja i preoblikuje u figure smrti i ljubavi, u buđenja u drugom jeziku, traženje tradicionalnog u trenutnom, opsesivnom i buntovnom, piše Mićanović i dodaje kako se pjesme pišu i za ono što život donese i nepoznat netko odnese, bez razloga i bez konačnog odgovora.

Književnik i znanstvenik Boris Domagoj Biletić rođen je u 1957. u Puli. Objavljuje od 1977., uglavnom poeziju, eseje, studije i kritike. Iznimno je aktivan i kao urednik, publicist, antologičar, polemičar te organizator književnih i kulturnih programa.