'Stric'

Predstavljen trailer iščekivanog božićnog trilera s Mikijem Manojlovićem u naslovnoj ulozi

17.10.2022 u 13:09

Bionic
Reading

Nakon sjajnog prijema na 15-ak festivala diljem svijeta i čak devet nagrada, iščekivani božićni triler STRIC, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, stiže u Zagreb

Film u kina stiže 1. prosinca 2022., a prije toga će biti predstavljen zagrebačkoj publici 27. listopada na jubilarnom 20. izdanju Zagreb Film Festivala. Autori se tako vraćaju na festival na kojem su počinjali - njihovi kratkometražni uradci uspješno su prikazivani u kratkometražnom domaćem programu Kockice.

Film Stric je triler s elementima apsurdnog humora u kojem naslovnu ulogu tumači legendarni srpski glumac Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Radnja filma odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Povodom približavanja STRICA domaćoj publici, produkcija filma premijerno predstavlja i trailer:

Izvor: Društvene mreže

Domaća kritika suglasna je u percepciji STRICA kao (za našu kinematografiju) izuzetno originalnog i nekonvencionalnog žanrovskog ostvarenja bizarne atmosfere, ukazujući na evidentni utjecaj i elemente začudnosti grčkog "čudnog vala", ali i novovalnih hororaca kao kombinacije art-housea i žanrovskog filma.

STRIC nastaje u produkciji kuće Eclectica u suradnji sa Sense Productionom iz Beograda, a svoj festivalski život započeo je na festivalu u Karlovim Varima, gdje je osvojio posebno priznanje u natjecateljskom programu Proxima. Potom je slavio i na Pulskom filmskom festivalu (Zlatna arena za scenarij, Zlatna arena za kostimografiju), nakon čega je prikazan na 15-ak domaćih, regionalnih i svjetskih festivala gdje je ovjenčan s devet nagrada.

Spomenimo samo neka od priznanja: Grand Prix i nagrada za najboljeg glumca Mikiju Manojloviću na festivalu u Herceg Novom, nagrada za najbolju glumicu Ivanu Roščić u na Leskovačkom festivalu filmske režije; nagrada za najbolji dugometražni film festivala na Santiago Horror Film Festivalu u Čileu te nagrada za Najbolji umjetnički doseg na festivalu KineNova u Skopju, najvećem međunarodnom filmskom festivalu u Makedoniji. Film je nedavno imao sjevernoameričku premijeru – prikazan je u Kanadi na Međunarodnom filmskom festivalu u Vancouveru, a uslijedit će još niz gostovanja po festivalima diljem svijeta.

Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić, dok je koproducent Milan Stojanović. Direktor fotografije filma je Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović, skladatelj Miro Manojlović, dizajner zvuka Frano Homen, scenografkinja Ivana Škrabalo, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a majstorica maske Silvija Bradica. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radiotelevizija.

sve osim nogometa

Učitavanje...