FIKCIJA PREMA STVARNOM DOGAĐAJU

Predstavljen roman 'Gdje je nestao Kir', priča Elvisa Bošnjaka utemeljena na psihološkoj karakterizaciji žrtve i ubojice

16.06.2021 u 00:43

Bionic
Reading

U splitskom HNK u utorak je predstavljen roman Elvisa Bošnjaka Gdje je nestao Kir', a riječ je o romanu fikciji nastalom prema stvarnom događaju, o osječko-baranjskom načelniku policije ubijenom 1991..

Knjigu je objavila nakladnička kuća Hena com, a o njoj su govorili pisac i novinar Jurica Pavičić, književna promotorica Patricija Horvat, glavna urednica Nermina Husković te sam autor.

​Bošnjak je pojasnio kako je roman posvećen Josipu Reihlu-Kiru​, osječko-baranjskom načelniku policije koji je ubijen 1991. godine te paralelno prati njegov zadnji dan života i ubojicu nakon ubojstva.

Radi se o romanu koji je fikcija, ali je nastao prema stvarnom događaju i cijeli je unutarnji život lica i ritam romana vrlo slobodna interpretacija tog događaja.

​'Pokušao sam iznutra vidjeti na koji način je čovjek koji je zagovarao mir, koji je radio da sačuva mir u Slavoniji, doživljavao taj svoj zadnji dan iako je znao da postoji velika opasnost da će biti ubijen', rekao je Bošnjak.

​Glavna urednica u izdavačkoj kući Hena com Nermina Husković​ je kazala kako je do suradnje s Bošnjakom došlo nakon što je tekst pročitao urednik koji je na temelju kvalitete, koja je bila na visokoj razini, odlučio da se roman objavi smatrajući ga i izvrsno napisanim književnim djelom. Roman je, istaknula je, važan u kontekstu suvremene hrvatske proze s obzirom da se o slučaju Josipa Kira do sada nije pisalo, te se radi o zaista snažnom, važnom i bitnom romanu o toj osobi i slučaju.

'Ovim romanom autor prekida kontinuitet šutnje koja traje nekoliko desetljeća. Ovo je naša prva suradnja s Elvisom Bošnjakom i nadam se da neće biti i posljednja', izjavila je Husković.

Književna promotorica Patricija Horvat prisjetila se kako ju je autor prošlog ljeta nazvao i rekao da piše svoj prvi roman na temu Josipa Reihla Kira na koju je ona kao Osječanka vrlo osjetljiva. Zaintrigiralo ju je s jedne strane kako će se on kao dramski pisac snaći u formi romana, a s druge ju je strane zanimalo kako će se snaći u podneblju 'jer smo od njega navikli na dalmatinske teme ili one sasvim suvremene'.

'On je tu odabrao stvarni događaj od prije 30 godina. Jako mi se svidjelo ono što je učinio. On nam nije donio jedan dokumentaristički, povijesni roman, roman o Domovinskom ratu. Trideset godina poslije on je donio intimnu priču. Priču utemeljenu na psihološkoj karakterizaciji likova, na moralnom načelu na kojem jako ustraje', kazala je Horvat.

Dašak magije nadrealnog

Bošnjak je, rekla je, dodao dašak magije nadrealnog tako da smo dobili jedan vrlo neočekivan roman od jedne takve teme. 'Revitalizirao je nešto što je jako važno i slučaj koji se nažalost zataškava već 30 godina, slučaj koji nije procesuiran uopće kako treba, oko kojeg je bilo puno problema svih ovih godina, a i danas se malo zna', ustvrdila je.

Nada se kako je moć književnosti ipak tolika da će se o tome sada ipak početi govoriti, da će nove generacije znati, a i mi kao društvo, suočiti se s tim zločinom koji se dogodio.

Knjiga je tiskana u tisuću primjeraka, a autor je na njoj radio dvije godine.​

Bošnjakov roman se sastoji od dvije pripovjedne linije koje naizmjence prate žrtvu i ubojicu. ​U pripovijedanj​u​ o žrtvi, Josipu Reihlu - Kiru, ide prema trenutku ubojstva, opisuje njegove zadnje dane i sate, dok ubojicu Marka Šutala pratimo od čina ubojstva, kroz faze bijega.

Elvis Bošnjak je glumac, dramski pisac i scenarist rođen 1971. u Splitu. Odigrao je stotinjak kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. Bio je član ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i član ansambla Drame HNK Split. Od 2004. do 2006. je vršio dužnost ravnatelja Drame HNK Split i dramskog programa Splitskog ljeta. Od 2008. do 20017. bio je umjetnički voditelj kazališta PlayDrama iz Splita, a 2018. godine se vraća u ansambl Drame HNK Split. Napisao je dvanaest drama. Roman 'Gdje je nestao Kir' prvi mu je objavljeni prozni tekst.