REŽIJA ANASTASIJE JANKOVSKE

Praizvedba drame 'Usidrene' Elvisa Bošnjaka u splitskom HNK

11.12.2020 u 22:10

Bionic
Reading

Na velikoj sceni splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta u petak navečer praizvedena je drama Elvisa Bošnjaka 'Usidrene' u režiji Anastasije Jankovske

Riječ je o završnom tekstu Bošnjakove Dalmatinske trilogije, nakon "Nosi nas rijeka" i "Kašete brokava", koji se ovaj put postavlja kao koprodukcija sa zagrebačkim kazalištem Gavella i zadarskim HNK.

Na velikoj sceni HNK nastupili su Davor Jureško, Anja Šovagović Despot, Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković, Martina Čvek, Maruška Aras i Katarina Romac. Scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Marita Ćopo, skladatelj Matija Antolić, a koreograf Pravdan Devlahović.

Radnja drame "Usidrene" događa se na jednom otoku srednje Dalmacije ili na bilo kojem otoku. Na njega se vraća stari Antonio koji je davno dogovorno oženio mladu djevojku i ostavio je s djecom.

Drama "Usidrene" su 2017. godine dobile nagradu Marin Držić. U tadašnjem obrazloženju se navodilo da donose čitav dijapazon različitih, kompleksnih odnosa i snažno portretirane likove, posebice ženske.

  • +13
Praizvedba drame 'Usidrene' Elvisa Bošnjaka u splitskom HNK Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Elvis Bošnjak objašnjava kako je za pisanje izabrao epsko čekanje koje se događalo pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeću. Bilo je to vrijeme kada su se muškarci koji su otišli u prekomorske zemlje prije Drugog svjetskog rata, vraćali doma nakon trideset, četrdeset godina. Žene su im otvarale vrata. U svojoj novoj drami se ističe žena koja je drugačije učinila odbivši pustiti muža povratnika natrag u svoj život.

Elvis Bošnjak je glumac, dramski pisac i scenarist rođen 1971. u Splitu. Odigrao je stotinjak kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. Napisao je dvanaest drama koje su prevođene na engleski, španjolski, njemački, slovenski, makedonski, bugarski, mađarski i češki jezik. Dobitnik je niza nagrada, a za doprinos u hrvatskoj kulturi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Prva reprizna izvedba na programu je sutra navečer.