botaničar

Predstavljen roman Elene Medel 'Čudesa' u izdanju Hena coma

11.05.2023 u 13:33

Bionic
Reading

Suvremena autorica i priznata pjesnikinja Elena Medel predstavila je svoj debitantski roman o ženama radničke klase u Španjolskoj pod nazivom 'Čudesa' iz 2020. u izdanju nakladnika Hena com jučer u caffe baru i galeriji Botaničar

Debitantski roman te španjolske književnice politički je i poetički nabijeno štivo o ženama španjolske radničke klase, novcu i njegovoj ulozi u društvu, donošenju odluka i mentalnim stanjima, poručio je urednik knjige Hrvoje Kovač.

Dodao je da se roman zbog bogatog jezika može čitati i kao dugačka pjesma.

Roman paralelno prati priče dviju glavnih junakinja. María i Alicia žene su iz dvaju desetljećima udaljenih perioda suvremene madridske povijesti. Maríjin život određen je političkim kretanjima sedamdesetih godina - Francova diktatura upravo je završila, u tijeku su previranja, a María, tada čistačica, osniva žensku udrugu.

Alicijin život niz je nesretnih slučajeva i loših odabira na pragu novog tisućljeća - prodaje čokoladice na kolodvoru kraj zahoda i svakoga se jutra budi iz iste noćne more.

Prema riječima urednika, iako junakinje romana ne pripadaju istom periodu, povezane su svakodnevnom borbom za život dostojan čovjeka.

Autorica je kazala da je nacrt romana napisala prilikom rezidencije u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2019., poručivši da je na neki način "Čudesa" njezin hrvatski roman jer je upravo na rezidenciji uspjela naći spokoj i inspiraciju.

"Željela sam pisati o likovima kao o stvarnim osobama. Obično se o likovima iz radničke klase piše izvana zbog čega oni ostaju stereotipizirani. Alicia je lik koji ima pravo na pogrešku", kazala je prilikom predstavljanja knjige, dodavši da nas radništvo i prekarni život ne čini svecima.

Elena Medel rođena je u Cordobi 1985. Priznanje publike i kritike stekla je trima lirskim i dvjema esejističkim zbirkama. Za pjesništvo je osvojila nagradu "Loewe" za mlade pjesnike te nagradu Zaklade "Princesa de Girona".

Magazin "Publishers Weekly" proglasio ju je jednom od dvanaest najvažnijih španjolskih spisateljica i prva je žena kojoj je dodijeljeno priznanje "Francisco Umbral" za književnost. Utemeljiteljica je i direktorica izdavačke kuće "La Bella Varsovia" te voditeljica projekta "Cien de Cien" zaduženog za promociju suvremenih španjolskih pjesnikinja.

Roman je dosad preveden na desetak svjetskih jezika, a na hrvatski ga je prevela Ela Varošanec Krsnik.

Prijevod knjige dio je trećeg izdanja projekta prevođenja europske književnosti "Europa iznutra i izvana 2022.–2023." Predstavit će petnaest romana koji predstavljaju različite perspektive iz kojih se progovara o borbama književnih junaka i njihovim ulogama u nacionalnim, kulturnim ili jezičnim zajednicama.