16. vrisak

Predstavljen prvi riječki strip almanah 'Iracionalist'

14.09.2023 u 10:35

Bionic
Reading

Prvi riječki strip almanah 'Iracionalist' u kojem većinu čine radovi nastali tijekom kvarnerskih kolonija autorskog stripa i ilustracije 2021. i 2022. godine, predstavljen je jučer na književnom festivalu Vrisak u Rijeci

Jedan od članova uredništva Damir Steinfl istaknuo je da se izdanje ne može nazvati časopisom jer ima vrlo malo teksta. Naziv almanaha je odabran jer je samo bavljenje autorskim stripom iracionalno, rekao je. Predstavljeno izdanje nosi broje 1 i 2, što znači da je riječ o dvobroju, ali i da pokriva rezultate dviju kolonija, navedeno je.

Ideja pokretanja kvarnerske kolonije stripa javila se Steinflu nakon sudjelovanja na nekoliko uspješnih i kreativnih radionica i kolonija koje je vodio Krešimir Zimonić.

Marta Berčić iz Društva za istraživanje i potporu, suorganizatorica kolonija, ustvrdila je da je ideja likovnih kolonija, pa tako i stripa, izvrsna i daje priliku toj donekle zanemarenoj umjetnosti.

  • +2
Na 16. Vrisku predstavljen prvi riječki strip almanah 'Iracionalist' Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Drugi član uredništva almanaha Damir Stojnić rekao je da je temeljna ideja da se objavljuju stripovi nastali tijekom kolonije ali da je otvorena mogućnost i za druge stripove koje autori žele objaviti, a uredništvo ocijeni da su odgovarajuće kvalitete. Prvi almanah je dobio zapažen odjek među strip autorima, pa se već javljaju s novih radovima za buduća izdanja, rekao je.

Ni kolonije ni almanah nemaju zadane teme, pa je autorska sloboda potpuna. Zastupljeni su autori različitih generacija i dijelova Hrvatske.

Organizacija sljedeće kolonije planira se prvog tjedna studenoga ove godine, te na proljeće još jedne. Nakon toga će se prikupiti nacrtani stripovi pa se objavljivanje predviđa do kraja 2024. godine, rečeno je.