ured za izvoz glazbe

Predstavljen projekt koncerata u manjim gradovima van ljetnih mjeseci

29.05.2024 u 15:26

Bionic
Reading

U srijedu je u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku predstavljen projekt 'AJMO!' Ureda za izvoz glazbe Hrvatska (We Move Music Croatia) nastao u suradnji s Ministarstvom kulture i medija čiji je cilj podržati koncertne aktivnosti u manjim hrvatskim gradovima van ljetnih mjeseci

Tim će povodom preko natječaja dijeliti deset puta po 10 tisuća eura, a natječaj za organizatore, među kojima su javne ustanove, udruge, trgovačka društva, samostalni umjetnici te obrtnici, bit će raspisan sredinom lipnja.

'To je eksperimentalni i pilot projekt kojim ćemo pokušati odraditi koncertnu sezonu u manjim gradovima uz podršku Ministarstva i Ureda kao nositelja projekta. Ideja je bila ajmo pokrenuti priču, ajmo pokušati vidjeti kako će to sve skupa izgledati i ajmo se svi skupa ujediniti oko projekta', kazao je Dražen Baljak, suosnivač Ureda za izvoz glazbe i predsjednik Hrvatske glazbene unije.

Dodao je da se nadaju pozitivnim rezultatima nakon provedbe projekata što bi onda bio dobar početak za trajno sufinanciranje ovakvih aktivnosti u manjim gradovima.

'Mi ćemo tek nakon cijelog projekta raditi evaluaciju projekta, dobiti rezultate i vidjeti ima li smisla i u budućnosti ulagati u ovo. Mi mislimo da ima, ali tek ćemo na kraju znati u kojem smjeru idemo', rekao je Baljak.

Organizatori koji se prijave na natječaj i koji budu odabrani bit će dužni organizirati četiri koncertna događanja u jesenskom, odnosno zimskom periodu, te to moraju biti samostalna događanja, a ne dio festivalskih aktivnosti.

Također, provedba aktivnosti iz natječaja nije moguća u velikim regionalnim gradovima - Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. Deset odabranih organizatora za svoje će programe dobiti po 10 tisuća eura kojima će morati financirati sva četiri koncerta.

U sklopu projekta 'Ajmo' je i javni poziv bendovima, odnosno izvođačima koji žele sudjelovati u projektu, a koji će po završetku poziva 10. lipnja biti smješteni u četiri jakosne skupine.

'Dosad nam se na poziv javilo više od 100 izvođača i njihove prijave još traju. Nakon toga će ih komisija od pet članova svrstati u četiri jakosne skupine, a cilj je da organizatori iz svake skupine izaberu po jednog izvođača', kazao je projektni menadžer Mirko Burazer.

Projekt 'Ajmo' podrška je i klubovima, odnosno organizatorima koncertnih događanja, glazbenicima, ali ide i u smjeru razvoja publike.