početak u novom jelkovcu

Zagrebački kvartovi kulture: Kultura dolazi u sve dijelove grada

28.05.2024 u 09:21

Bionic
Reading

Zagrebački kvartovi kulture novi je gradski projekt koji će u idućim mjesecima u različite dijelove Zagreba, počevši od Novog Jelkovca, dovoditi različita kulturna događanja, od koncerata klasične glazbe do suvremenog cirkusa

Riječ je o pilot projektu u organizaciji Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture u okviru kojeg će se, uz besplatan ulaz, održati više od 50 događanja s više od 100 izvođača. Program je koncipiran u četiri programske cjeline - koncerti, kino na otvorenom, kazališne predstave i suvremeni ciklus.

Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture, s kojim smo nedavno vodili intervju, rekao je da im je želja napraviti kulturnu revitalizaciju dijelova grada u kojima je takav sadržaj teže dostupan.

'Želimo napraviti kulturu i umjetnost dostupnu u svim zagrebačkim kvartovima, da tamošnji stanovnici uživaju u kulturnom sadržaju u blizini svog doma, da se iz svog dnevnog boravka spuste pogledati predstavu, film ili koncert', dodao je.

Najavio je da će se ove godine pilot projekt održati u sedam kvartova, u ljetnom i rujanskom terminu, u Novom Jelkovcu, Svetoj Klari i Malešnici do 7. srpnja, a u rujnu u Sigetu, Gajevu, Srednjacima i Ravnicama. Cilj je da se do 2030. projektom obuhvate svi zagrebački kvartovi.

Među ostalim, nastupit će Orkestar ZET-a, Zagrebački solisti, Zagrebačka filharmonija i Kvartet trombona s pjesmama grupe Queen, od filmova bit će tu 'Dnevnik Pauline P.', 'Cvrčak i mravica', Wendersovi 'Savršeni dani', novi film Sofije Coppole 'Priscilla', 'Tko pjeva zlo ne misli', Teatar Poco Loco, kolektiv Cirkorama.

  • +6
Predstavljen projekt Zagrebački kvartovi kulture Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Emina Višnić rekla je da se radi o programima visoke kvalitete i drago joj je što uz reprezentativne institucije poput Zagrebačke filharmonije i HNK sudjeluje novi cirkus, što se donedavno smatralo alternativom.

'Grad Zagreb ima dugu tradiciju decentralizacije kulture kroz sustav kulturnih centara i ogranaka Gradske knjižnice, no on je predugo zapušten, podfinanciran i nije se ulagalo u njegovu infrastrukturu', napomenula je.

Po njezinim riječima, jedan je od ciljeva gradske kulturne politike paralelno s infrastrukturom graditi kvalitetne i reprezentativne programe, što je i uloga Novog prostora kulture, institucionalne inovacije koja predstavlja učinkovitiji model upravljanja od dosadašnjeg.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da se nakon tri godine vlasti već dobro ocrtava njihovo razumijevanje kulture, kroz kulturnu strategiju i način razvijanja programa žele dovesti kulturu u sve dijelove grada.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da prema prvom kvartu u projektu, Novom Jelkovcu, kao arhitekt i urbanist ima sentiment jer je to urbanistički uspješno naselje koje ima vrtić, osnovnu školu, srednju školu, bazen i knjižnicu, ali do sada je kultura bila u drugom planu.

Detaljan program može se pronaći na web stranicama projekta.

sve osim nogometa