OD 22. LIPNJA DO 5. SRPNJA

Predstavljen program 6. Midsummer Scene Festivala u Dubrovniku

18.06.2019 u 21:41

Bionic
Reading

Šesto izdanje 'Midsummer Scene Festivala', koji se od 21. lipnja do 7. srpnja održava u Dubrovniku, predstavljeno je u utorak u Palači Sponza, organizatori su najavili bogat program čiji je središnji događaj tragedija 'Romeo i Julija' Williama Shakespearea, koja će se na tvrđavi Lovrjenac održati trinaest puta, od 22. lipnja do 5. srpnja

Izvršna producentica Festivala Darija Mikulandra Žanetić zahvalila je Gradu Dubrovniku i gradskoj Turističkoj zajednici, koji su od prve godine festivala prepoznali njegov značaj.

'Jako smo ponosni na puno toga što smo postigli u dosadašnjim godinama, a bez Grada Dubrovnika i TZ-a to ne bi bilo moguće', rekla je Mikulandra Žanetić. Redatelj glavne festivalske produkcije, tragedije 'Romeo i Julija', Sean Aita istaknuo je kako je radnja predstave smještena u Veronu 1960-ih godina, u okružju mafijaškog klana La Mala del Brenta.

'Takvo okruženje naglašava pitanje obiteljske časti, koda ponašanja i očekivane poslušnosti, a i scene borbi su prikazane na poseban način. Po cijele dane radimo na Lovrjencu, a svi su članovi tima sjajno reagirali. Vjerujem u ovu predstavu i ponosan sam na sve postignuto. U vrijeme britanskog izolacionizma bitno je dijeliti univerzalnost umjetnosti i kulture', objasnio je Aita.

Producent festivala Filip Krenus rekao je kako će predstava na engleskom jeziku 'Uncle Maroje Re-Examined' gostovati na festivalu u Gdanjsku.

'Zanimljivo je da su predstavu uvrstili u glavni program, a da je uopće nisu vidjeli', istaknuo je Krenus. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Ana Hilje naglasila je da se festival već nametnuo kao pravi proizvod kulturnog turizma, čemu gradska uprava uvijek daje posebni naglasak.

  • +6
Najavljen je program 6. Midsummer Scene Festivala Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

'Drago mi je da i ove godine festival surađuje s gradskim kulturnim ustanovama', dodala je Hilje. Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić rekla je kako je festival kvalitetan dubrovački kulturni proizvod.

'Kultura i turizam se u Dubrovniku vješto isprepleću tijekom cijele godine, ali se posebno budi na samom početku ljeta. Projekt ide dalje, a posebno se veselimo predstavi 'Romeo i Juliji'. Zahvaljujem dubrovačkoj i londonskoj ekipi na svom uloženom trudu', istaknula je Vlašić.

Festival će biti otvoren na Svjetski dan glazbe 21. lipnja pred crkvom svetog Vlaha besplatnim koncertom hrvatskog glazbenika i skladatelja Mateja Meštrovića s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem indonezijskog dirigenta Noormana Widjaje.

Meštrović će tom prilikom, između ostalog, praizvesti svoje djelo 'New England Rhapsody'. Glavni festivalski događaj, predstava 'Romeo i Julija' redatelja Seana Aite, održat će se trinaest puta na tvrđavi Lovrjenac od 22. lipnja do 5. srpnja s postavom britanskih glumaca.

Za 27. lipnja zakazana je, također na Lovrjencu, predstava 'Ja, koja imam nevinije ruke' u izvedbi Vesne Tominac Matačić i u režiji Ivana Lea Lema, a inspirirane opusom Vesne Parun.

Kabaret Sarah-Louise Young i Michaela Roulstona 'Pjesme za ljubavnike (i ostale idiote)' održat će se 6. srpnja u Kneževu dvoru, a festival će zatvoriti predstava 'Uncle Maroje Re-Examined' prema 'Dundu Maroju' Marina Držića, koprodukcija Doma Marina Držića i Midsummer Scene Festivala u režiji Paola Tišljarića i izvedbi festivalskog ansambla u Kneževu dvoru 7. srpnja.

Midsummer Scene Festival' festival je na engleskom jeziku Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a u izvedbi produkcijske tvrtke Brilliant Events.