28. LIPNJA

Festival Miroslav Krleža otvara premijera Glembajevih Branka Brezovca

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.06.2019 13:10
  • Objavljeno 18.06.2019 u 13:10
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Festival Miroslav Krleža

Osmi Festival Miroslav Krleža održava se u Zagrebu od 28. lipnja do 7. srpnja, a otvara se premijerom Krležine drame 'Gospoda Glembajevi' u režiji Branka Brezovca, najavio je u utorak na konferenciji za novinare u Krležinu Gvozdu ravnatelj Festivala Goran Matović

Predstava, dodao je, uspostavlja dijalog sa scenskim događajem 'Krležina igra detekcije', koju su dramaturški i režijski oblikovali Mario Kovač i Ana Prolić.

Naglasio je kako na ovom Festivalu priređuju posvetu Georgiju Paru u izvedbi predstave 'U logoru', koju je Paro režirao u sklopu Festivala 2014. godine.

U Krležinom vrtu, najavio je, ugošćujemo Dragana Despota s monodramom 'Na rubu pameti' te dodao kako Eurokaz prikazuje svoju novu predstavu 'Pjesma cvrčka' u režiji Ive Srnec.

U popratnom festivalskom programu bit će niz zanimljivih događaja, napomenuo je dodavši kako će u sklopu toga predstaviti tekst drame Zlatka Svibena 'Od Bele do Isabelle'.

Marina Bagarić, istaknuo je, pričat će povijest slijepe ulice Gvozd, a bit će postavljena i izložba pod naslovom 'Dijalozi - Zlatan Vrkljan / Miroslav Krleža' te izložba Krležinih rukopisa.

Festival završava tradicionalnim gastronomskim susretom 'Doručak kod Krleže', rekao je Matović ocijenivši da su svi programi realizirani u prožimanju različitih poetika i generacija glumaca

Autor postava izložbe 'Dijalozi - Zlatan Vrkljan / Miroslav Krleža' akademik Tonko Maroević istaknuo je kako će u određenoj dramaturgiji biti postavljene slike istaknutoga suvremenog slikara Zlatana Vrkljana te se na taj način uspostaviti novi dijalog s Krležom.

Malo je koji važan slikar i kipar ostao ravnodušan na Krležino djelo, bilo da ga je promatrao kao 'crnu mrlju' ili 'crvenu krpu', napomenuo je dodavši kako se taj dijaloški niz nastavlja i Vrkljanovom izložbom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!