obračun s aktualnim fenomenima

Predstavljanje romana 'Zavod za apatiju' Gordana Nuhanovića

01.04.2022 u 12:27

Bionic
Reading

Novi roman nagrađivanog hrvatskog pisca Gordana Nuhanovića nastavak je njegova humoresknog opusa, u kojem suptilno analizira i obračunava se s aktualnim fenomenima suvremenog društva. Naklada Ljevak organizira predstavljanje knjige 'Zavod za apatiju' u srijedu, 6.4.2022. u 19 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića O knjizi će govoriti televizijska urednica Vlatka Kolarović, novinarka Koraljka Kirinčić te autor, Gordan Nuhanović

Zavod za apatiju, poigravajući se i obračunavajući s društvenim anomalijama, pokazuje kako su istina i apsurd lice i naličje iste medalje. Uslijed epidemije apatije koja pogađa pasivne dijelove zemlje, nadležni organi otvaraju zavod koji bi novo stanje trebao proučavati i liječiti. Ali, kako to obično biva ondje gdje vlada brak nezdrave ambicije i nesposobnosti, pridjevke 'znanstveno' i 'terapeutski' zamjenjuje 'represivno' i 'birokratski'... navedeno je u priopćenju.

Novi roman cijenjenoga i nagrađivanoga hrvatskog pisca Gordana Nuhanovića Zavod za apatiju iznimno je uspio spoj distopijskoga žanra i društveno-političke satire. U središtu radnje pojava je epidemije apatije u istočnim dijelovima Hrvatske, a službene institucije države osnivaju zavod koji bi trebao znanstveno i terapeutski odgovoriti na tu krizu. Autor se majstorski koristi humorom i groteskom, parodirajući isprazne terapeutske postupke, različite koncepte samopomoći, kult lakih rješenja, ali i onaj tako čest tip lažnih proroka koji nam navodno otkrivaju pravu istinu koja stoji iza svega. Ovaj duhoviti i (auto)ironični roman čitatelja ostavlja u svojevrsnoj katalepsiji, razapetoga između apatije i 'carstva urote' Timothyja Melleyja, ali isto tako i u sigurnim rukama književne vrijednosti.