'heroji'

HDLU najavljuje izložbu mladog umjetnika o narodnim herojima NOB-a, kažu da se vodio duhovima partizana dok je slikao svoj rad

01.04.2022 u 11:51

Bionic
Reading

Mladi umjetnik Jurica Pušenjak na izložbi 'Heroji', koja se otvara 6. travnja u galeriji Bačva Doma HDLU, daje svoj pogled na temu narodnih heroja Drugog svjetskog rata, koja nerijetko izaziva kontroverze u domaćoj javnosti

Povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović kaže kako je baviti se tim povijesnim razdobljem danas i kod nas izuzetno zahtjevno jer je oslobođenje u ratu najprije romantizirano i korišteno kao poluga socijalističkog državnog uređenja, uz koje je postalo vezano, a potom i relativizirano njegovim padom. "Samim time relativiziran je i antifašizam, a daljnje posljedice toga ne moram vam crtati", ustvrdio je u predgovoru izložbe.

Po njegovim riječima, u takvom društvenom kontekstu još mladi slikar Jurica Pušenjak, početkom drugog desetljeća 21. stoljeća, počinje stvarati svoj Spomenik herojima NOB-a, hibridni rad, slikarski objekt na kojemu je 1315 portreta nositelja Ordena narodnog heroja Jugoslavije, prema podacima iz Zbornika narodnih heroja Jugoslavije, njegova trećeg, cjelovitog izdanja iz 1982.

Gavrilović kaže kako crna boja naličja Spomenika asocira na tragičan završetak brojnih narodnih heroja tijekom rata, na njihovu sudbinu u kasnijem društvu, kada su prepušteni zaboravu i kada su se uklanjale njihove biste iz javnih prostora i brisala njihova imena iz institucija, ali i na fašizam.

"Međutim, crna je i boja zemlje koju su partizani gazili i oslobađali (kako uvijek ističe sam umjetnik) i boja ponovnog rađanja. Boja plodne zemlje iz koje niču nove klice i boja scene s početka Odiseje u svemiru 2001., gdje označava postanak svemira", napomenuo je.

Gavrilović je ocijenio kako je Pušenjakov Spomenik dignuo narodne heroje iz zemlje i zaborava, izrazivši nadu i da je on "miljokaz na putu njihove revalorizacije, na putu antifašističke borbe koji su nam oni pokazali, borbe koja, očito, još uvijek traje".

Kako je zaključio, možda su Juricu Pušenjaka vodili duhovi partizana dok je slikao ovaj rad, a svakako mu je ohrabrenje bio i stih Davida Bowiea "We can be heroes, just for one day.“

Jurica Pušenjak (1996., Zagreb) diplomirao je 2020. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Zoltana Novaka, s nagradom Akademskog vijeća ALU za najboljeg diplomanta. Imao je niz skupnih izložbi, "Erste fragmenti 16“, u Laubi, bijenale slikarstva u Domu HDLU, "Tartagline police“ u Galeriji Forum, "Oni odlaze“ u Gliptoteci HAZU. U sklopu 6. bijenala slikarstva osvaja Nagradu Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut: umjetnici umjetniku. Član je HDLU.

Njegova izložba u Meštrovićevom paviljonu ostaje otvorena do 10. travnja.