U MSU-U

Predstavljanje projekta Povijest europske fotografije

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.04.2011 14:46
  • Objavljeno 13.04.2011 u 13:38
Povijest europske fotografije

Povijest europske fotografije

Izvor: Promo fotografije / Autor: MSU

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu bit će predstavljen istraživački projekt 'Povijest europske fotografije', 14. travnja s početkom u 12 sati
MSU

MSU

Izvor: Promo fotografije / Autor: MSU

Povijest europske fotografije (1900–2000) međunarodni je istraživački projekt koji je 2006. inicirala kuća Srednjoeuropske fotografije u Bratislavi. Zamišljen je kao enciklopedijsko izdanje u tri dijela (svezak I. 1900-1938; svezak II. 1939-1970; svezak III. 1971-2000). Domaćoj publici bit će predstavljen prvi svezak.

Na projektu je surađivalo 46 međunarodno priznatih stručnjaka za medij fotografije i vizualnu kulturu, među kojima Garry Badger, Hans Mihael Koetze, Mark Tamisier, Vladimir Birgus, Jan-Erik Lundstrom i Želimir Koščević. Voditelj projekta i urednik knjige je Vaclav Macek, predsjednik udruge FOTOFO, direktor Mjeseca fotografije i profesor na Fakultetu izvedbenih umjetnosti u Bratislavi.

U poglavljima o povijesti europske fotografije od 1900. do 1938. obuhvaćeno je 35 europskih država. Osim studije o povijesti medija u svakoj zemlji, tekstovi sadrže i osnovne podatke o političkim, društvenim zbivanjima, kao i sažete biografije predstavljenih umjetnika fotografije te osnovnu referentnu literaturu. Publikacija 'Povijest europske fotografije 1900-1938' bogato je ilustrirana fotografijama iz svih europskih zemalja i tiskana je na engleskom jeziku, a uvod potpisuje Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije.

Prilog o fotografiji u Hrvatskoj napisao je Želimir Koščević, dugogodišnji kustos MSU-a i programski savjetnik Foto galerije Lang u Samoboru. Prilog je opremljen sa sedam reprodukcija fotografija, biografijama fotografa te referentnom osnovnom bibliografijom. Sve reproducirane fotografije objavljene su uz dopuštenje slijedećih institucija: Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Zagreba, Strossmajerova Galerija (Arhiv Csikos-Sessia), Kolekcija Marinko Sudac, Arhiv Tošo Dabac.

O projektu 'Povijest europske fotografije 1900-1938' u Muzeju suvremene umjetnosti govorit će Želimir Koščević i Vaclav Macek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi