HIT SUE TOWNSEND

Predstavljanje knjige 'Žena koja je legla u krevet na godinu dana'

10.04.2013 u 13:10

Bionic
Reading

Promocija nove knjige Sue Townsend, najduhovitije britanske spisateljice u zadnja tri desetljeća, održat će se u srijedu, 10. travnja u 20 sati, u knjižari Profil Mozaik Megastore u Zagrebu (Bogovićeva 7, 2. kat). O knjizi će govoriti Jelena Veljača, Alemka Lisinski i Zoran Maljković

Ulomak iz knjige uprizorit će Anja Šovagović Despot i Dragan Despot, ni više ni manje nego u pravom krevetu, koji je središnje mjesto radnje.

Sue Townsend, autorica koja je udahnula život popularnom antijunaku suvremene književnosti Adrianu Moleu, u svom prepoznatljivom stilu napisala je djelo koje vadi mast suvremenom obiteljskom životu, priču o tome što se dogodi kad netko prestane biti osoba kakva svi žele da bude te naprosto odluči više ne ustati iz kreveta.

'Onoga dana kada su njezina djeca otišla studirati Eva je legla u krevet i ostala u njemu. Sedamnaest godina samo je željela viknuti svijetu: Stani! Silazim! Sada joj se za to napokon pružila prilika. Možda će imati vremena za razmišljanje. Time nikako nije zadovoljan njezin muž, doktor Beaver, astronom koji provodi vrijeme zureći u svemir koji se širi i održavajući osmogodišnju preljubničku vezu s kolegicom Titanijom te besposličareći u preuređenom vrtnom spremištu. Tko će pripremiti večeru? Žali se da je Eva doživjela živčani slom i uzdigla privlačenje pozornosti na novu razinu.

Ali glas o Evinu odbijanju da ustane iz kreveta brzo se širi. Tu je i Alexander, majstor za sve, koji stiže pomoći Evi da se riješi sve odjeće i ostalih predmeta iz prošlosti i donositi joj čaj i tost. Horde obožavatelja pišu joj i okupljaju se na ulici ne bi li ugledali anđela. I tako, premda joj svijet uporno zadire u mir, Eva iz zatočeništva u krevetu napokon počinje shvaćati što je sloboda', stoji u najavi romana.

'Žena koja je legla u krevet na godinu dana' duhovit je i dirljiv roman koji je s engleskog preveo Ozren Doležal