DJELO RADOVANA IVŠIĆA

Predstava 'Vane' u Parizu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.10.2012 13:27
  • Objavljeno 18.10.2012 u 10:24
Radovan Ivšić

Radovan Ivšić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Branimir Kvartuc

U sklopu festivala 'Croatie, la voici' 18. listopada u Théâtre aux Mains Nues, 20. listopada u knjižnici Marguerite Audoux i 24. studenoga 2012. u knjižnici Buffon igrat će komad 'Vane' Radovana Ivšića

Kratki komad 'Vane' napisan je za teatar sjena 1943. godine i nalazi se u 'potpunom raskoraku' s tadašnjim režimom. Uistinu se ne može zamisliti viđenje svijeta koje je udaljenije od tadašnje fašističke ideologije. Vane, glavna osoba u ovom komadu, dječačić je koji u svojoj naivnosti shvaća da život – istinski život – započinje napuštanjem utrtih putova i da se za puku slobodu bivanja bori nevidljivim oružjem mašte koje uvijek može ovdje i sada razotkriti nešto čudesno.

U ovom se djelu pojavljuje sasvim ogoljena jedna od glavnih tema u opusu Radovana Ivšića, uvjerenog da se potraga za čudesnom zabunom uzima za potragu za slobodom te da nijedna od njih ne može ikada završiti.

Predstavu je prema predlošku Radovana Ivšića koncipirao i interpretirao Clément Peretjatko te je nastala u koprodukciji Théâtre du Hangar, Centre d’art et de recherche i Cie Jacques Bioulès et Collapse.

U kazališnom dijelu Festivala Est-Ouest u suradnji s Théâtre Ô, šest francuskih i šest hrvatskih glumaca izvelo je još jedno djelo Radovana Ivšića'Sunčani grad' u režiji Marca Sollogouba. Radi se o komadu koje je napisan ratne 1944. u Zagrebu i koji je kao i mnoga druga Ivšićeva djela bio žrtvom političkih sustava u kojima je autor stvarao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi