KAZALIŠNA PREMIJERA

Predstava 'The Pillowman' u dvorani Gorica

27.01.2009 u 12:30

Bionic
Reading

Premijera predstave 'The Pillowman' u režiji Saše Broz i produkciji Scene Gorica bit će održana 31. siječnja 2009. s početkom u 20 sati u dvorani Gorica, u Velikoj Gorici

Predstava 'The Pillowman', nastala prema tekstu Martina McDonagha, drama je o jednome piscu, njegovu bratu i dvama policijskim istražiteljima. Njih četvorica okosnica su dramske radnje koja se bavi pitanjima na relaciji moć i kreativnost ili pak prisila i sloboda. Uz neočekivane i provokativne obrate, kazališna predstava dotiče i neka suštinska etičko-estetička pitanja poput propitkivanja razloga zbog kojih pisac piše te statusa književnika u totalitarnim porecima.

Radnja je fokusirana na istražni postupak koji se vodi protiv pisca Katuriana Katuriana budući da je čitav niz stravičnih zločina odigran na temelju opisa iz njegovih priča. Pored pisca, optužen je i njegov invalidni brat Michal. Iako je u centru radnje policijska istraga, čitav niz različitih priča ispričan je kroz iskaze Katuriana i isljednika. Kako najavljuju iz teatra Scena Gorica, u djelu prevladava 'vrlo morbidna, skoro gotička atmosfera'.

U predstavi glume Dražen Šivak, Srđan Grahovac, Goran Bogdan i Adem Smailhodžić.

'The Pillowman' je dobio nagradu Olivier za najbolji dramski tekst napisan na engleskom govornom području u 2004. godini.