PREMA KNJIZI V.RUDAN

Predstava koja se obračunava s tabuima

24.03.2012 u 12:00

Bionic
Reading

U subotu, 31. ožujka 2012, u riječkom HKD Teatru održat će se premijera predstave 'Dabogda te majka rodila', nastale prema istoimenom romanu Vedrane Rudan. Jedna od domaćih najintrigantnijih spisateljica dotiče tematiku obiteljskog nasilja i uvodi nas u preispitivanje svega što nam je sveto

Predstava koja je nastala u koprodukciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca i riječkog HKD Teatra bavi se odnosom majke i kćeri te stravičnom ulogom oca seksualnog zlostavljača, no isprepliću se i mnoge druge aktualne teme. Glavna junakinja, alter-ego Vedrane Rudan, dobro je situirana i poslovno uspješna žena koja se ne može osloboditi sjećanja iz djetinjstva – mirisa češnjaka i bijelog vina oca silovatelja te možda još bolnijeg osjećaja hladne i distancirane majke.

Ravnatelj HKD Teatra i tumač uloge Oca u predstavi, Nenad Šegvić rekao je da je nakon čitanja romana bio uvjeren da bi on mogao i kazališno sjajno funkcionirati, u čemu se s njim složila i intendantica Nada Matošević Orešković. Pri tome je bilo važno da odnos majke i kćeri, što ga je Vedrana Rudan bezobrazno iskreno opisala u svom romanu, također režira žena. A izbor je pao na Tatjanu Mandić Rigonat, gošću iz Beograda, renomiranu redateljicu koja je već režirala 'Uho, grlo, nož' Vedrane Rudan.

Uloga majke u predstavi pripala je Editi Karađole, gošći iz splitskog HNK, dok njezinu kćer igra Zoja Odak. Likovi u predstavi nisu isključivo ljudi, neke od uloga su personificirana stanja i želje. Ostale uloge tumače Olivera Baljak, Biljana Torić, Andreja Blagojević, Tanja Smoje, Sabina Salamon, Marija Gemt, Jelena Lopatić i Aleksandra Stojaković.

Predstavu možete pogledati 2, 3, 4., 20. i 21. travnja 2012.