u KNAP-u

Praizvedba predstave 'Baska' autora teksta Maria Mihaljevića i redatelja Dražena Krešića

06.06.2024 u 07:44

Bionic
Reading

Baska je predstava za djecu i odrasle (od 7 do 107 godina) bazirana na komediji karaktera, slapsticku i komediji situacije, a praizvedba će se održati u srijedu, 12. lipnja u Kazalištu Knap s početkom u 18 sati. Predstava je nastala je prema tekstu Maria Mihaljevića, u režiji Dražena Krešića, a igraju Jakov Zovko i Nika Ivančić

Svečana premijera održat će se u rujnu u Centru Gervais u Opatiji. Produkcije snage udružili su Trupa OVoONO i Festival Opatija, stoji u najavi.

Naslov dječje duo drame Baska, novotvorenica je skovana od pojmova bajka i basna. Radi se o ekološkoj i duhovnoj priči koja imaginira što bi se moglo dogoditi čovjeku ako dobije moć razgovora s biljkama i životinjama. Iskustvo ga vodi kroz pojedinačne i slučajne susrete, poput mede u šumi nakon što mu se probuši guma na automobilu, i neke društvene, zajedničke, poput posjeta cirkusu ili zoološkom vrtu. Osim životinja svoje misli s njim podijele i biljke, a nenadana super-moć glavnom junaku zadaje malo više problema nego što bi se to na prvi pogled moglo učiniti (predstava nosi podnaslov 'poema s puno problema') pojasnio je redatelj, Dražen Krešić.

Možda ste već čuli za nestašnu Trupu OvoOno, možda ste i pogledali njezino prvo Ono, predstavu Ubu Ovo Ono koja svakom izvedbom oduševljava publiku, a sad je vrijeme da pogledate i Ovo. Naša mala trupa zna da je za kazalište najmanje potrebno dvoje, ali što je više ljudi, to je uvijek bolje. Zato u svakom novom podvigu sklapa nova prijateljstva, a ovaj put to radi zajedno s Festivalom Opatija, koji godinama radi na obogaćivanju kulturno-umjetničkog života u Opatiji organizaciju kulturnih zbivanja.

Igraju: Jakov Zovko Nika Ivančić Autor teksta: Mario Mihaljević Redatelj: Dražen Krešić Dramaturginja: Katarina Krešić Skladatelj: Branimir Mihaljević Koreografkinja: Melisa Beqaj Scenograf: Luka Matić Kostimografkinja: Ana Aleksandra Buković Oblikovatelj svjetla: Martin Šatović Oblikovatelj tona: Dino Brazzoduro Izvršna producentica: Zrinka Bačić Autor vizualnog identiteta: Ivan Stanišić Odnosi s javnošću: Ana Suntešić Fotografkinja: Mia Cvitković Produkcija: Festival Opatija i Trupa OvoOno Hvala: Ernie Gigante DeškovićIvan Simon i Teatar &TD

Praizvedba: 12. lipnja u Kazalištu KNAP (Zagreb)

Premijera: 28. 9. 2024. u Centru Gervais (Opatija)

Predstava je nastala u suradnji s Kazalištem KNAP i uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu i međunarodnu suradnju Grada Zagreba i Zaklade 'Kultura nova'.