SPISATELJSKE MUKE

Poznati romani koji zamalo nisu objavljeni

29.10.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Neka od najpoznatijih književnih djela umalo nisu ugledala svjetlo dana. Najčešće su razlogom bili kritični izdavači, a katkad su se na putu ispriječile nesvakidašnje prepreke poput književnog gnjeva

Mnoge će iznenaditi podatak da prvi iz svjetski popularne serije romana o Harryju Potteru autorice J. K. Rowling umalo nije objavljen. Naime Rowling, koja je zahvaljujući pustolovinama malog čarobnjaka stekla slavu i našla se na popisu najimućnijih ljudi svijeta, za svoj je rukopis dobila nekoliko odbijenica s objašnjenjem da toliko opsežan roman nikada neće zadobiti dječju pažnju. 'Harry Potter i kamen mudraca' objavljen je 1997. u nakladi izdavačke kuće Bloomsbury nakon čega je uslijedilo još šest romana.

Iako je 1944. kada ju je dovršio već bio respektabilno literarno ime, George Orwell imao je značajnih problema s objavom 'Životinjske farme'. Prije nego što se za objavu odlučila izdavačka kuća Secker & Warburg, Orwella su odbili brojni izdavači. Među njima se našla i kuća Faber and Faber na čelu koje je bio pjesnik T. S. Elliot. U pismu upućenom Orwellu Elliot je konstatirao da je riječ o dobrom štivu, ali da su stavovi koje promovira trockijevski, što ne podržava. Neslaganje s političkim stavovima i kritikom ne samo sovjetskog totalitarnog komunizma i Staljina, već i stanja u Velikoj Britaniji, bili su temeljni razlozi odbijanja i kod ostalih izdavača.

Kao žrtva spisateljske krize umalo je pao roman 'Ubiti pticu rugalicu' Harper Lee. Frustrirana slabim napretkom knjige, Lee je navodno istrgla listove i pobacala ih u snijeg. Njezin agent ih je sakupio i potpomogao završavanje romana.

Dnevnik Anne Frank također umalo nikada nije objavljen. Otac Anne Frank, jedini član uže obitelji koji je preživio Holokaust, dvoumio se želi li uopće objaviti ili ne objaviti djelo. Imao je ideju prvo sam urediti rukopis i iz njega izbaciti pojedine dijelove, ali je naposljetku odlučio dnevnik posve prepustiti izdavačima.

Tu je i tragičan slučaj Johna Kennedyja Toolea i njegova romana 'Dnevnik budala'. Nakon što je od mnogih izdavača dobio negativan odgovor, navodno shrvan kritikama o tome kako je njegovo djelo bezvrijedno, autor je počinio samoubojstvo. Tooleova majka došla je do kopije rukopisa i poslala ga izdavačima. Ne samo da je roman objavljen, već je Toole posmrtno nagrađen Pulitzerom.