MINISTARSTVO KULTURE

Poznati ovogodišnji dobitnici Nagrade Vladimir Nazor

25.05.2017 u 11:05

Bionic
Reading

Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 22. svibnja donio je odluke o dobitnicima spomenute nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja, a o dobitnicima odlučuje Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika. Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo, a Ministarstvo kulture je danas obznanilo ovogodišnje dobitnike i dobitnice.

Za područje književnosti nagrada za životno djelo ide akademiku Dubravku Jelčiću, dok godišnju nagradu dobiva akademik Krešimir Nemec za monografiju ‘Gospodar priče: Poetika Ive Andrića’.

Za glazbu je nagradu za životno djelo dobio prof. emeritus Vladimir Kranjčević, poznati dirigent i glazbeni pedagog, dok je godišnjom nagradom nagrađen pijanist Ruben Dalibaltayan za diskografsko ostvarenje ‘Blagoje Bersa: za klavir’.

U kategoriji filmske umjetnosti nagradu za životno djelo dobio je glumac Božidar Smiljanić, a godišnju nagradu redateljica Hana Jušić za scenarij i režiju debitantskog dugometražnog filma ‘Ne gledaj mi u pijat’, uspješno prikazanog i nagrađenog na nizu svjetskih festivala.

U području likovne i primijenjene umjetnosti za životno djelo Nagradu Vladimir Nazor dobio je slikar Eugen Feller, dok je godišnjom nagradom istaknut akademski kipar Peruško Bogdanić za izložbu ‘Kipar Bogdanić u sinkronijskom čitanju’, održanu u Galeriji umjetnina Slavonskog Broda.

Kada je pak riječ o kazališnoj umjetnosti, za životno djelo nagrađen je veliki glumac i redatelj Mustafa Nadarević, a godišnju je nagradu dobila baletna solistica Iva Vitić Gaimero za ulogu Julije u baletu ‘Romeo i Julija’.

Nagradu za životno djelo dobio je akademik Branko Kincl za područje arhitekture i urbanizma, dok u ovoj kategoriji godišnja nagrada odlazi u ruke arhitektice Vjere Bakić za Bazenski kompleks Svetice, ostvaren u suautorstvu s Matthiasom Kulstrunkom.