ZA LJUBITELJE FOTOGRAFIJE

Poznati finalisti festivala Rovinj Photodays

23.05.2012 u 10:28

Bionic
Reading

Fotografski festival Rovinj Photodays objavio je imena 30 ovogodišnjih finalista za deset službenih kategorija toga natječaja koji nagrađuje suvremeno fotografsko stvaralaštvo i autore koji se svojim pristupom temi i specifičnim izričajnim poetikama i tehnikama fotografiranja ističu iznad klišeja

'Tražili smo fotografije koje ne ilustriraju određenu temu, već mogu biti protumačene na više razina', kazao je predstavljajući finaliste u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu predsjednik sudačkog žirija Hrvoje Slovenc.

Sudački se žiri pritom u prvome redu vodio za idejom objektivnosti, čemu ide u prilog činjenica da su svi njegovi članovi inozemni stručnjaci koji nisu bili upoznati s hrvatskom fotografskom scenom, napomenuo je Slovenc.

Oni su u radovima finalista tražili 'harmonično objedinjenje fotografske forme i umjetničkog koncepta', nužnog kako bi se u današnjem svijetu - kad je gotovo sve već rečeno - moglo prikazati već viđenu temu 'na svjež i iznenađujuć način', kazao je.

Na natječaj raspisan 1. veljače pristiglo je ukupno 8,5 tisuća fotografija. Po tri finalista u svakoj kategoriji birao je međunarodni žiri u čijem su radu sudjelovali uspješni inozemni kustosi i stručnjaci za fotografiju.

Uz Slovenca su u radu ocjenjivačkog suda sudjelovali kustosica i zamjenica direktora čikaškog muzeja suvremene fotografije Karen Irvine, članica vijeća za kupnju umjetnina u njujorškom muzeju Guggenheim Soraja Helac, kustos u muzeju za umjetnost u Bronxu Sergio Bessa, te potpredsjednica udruge švicarskih profesionalnih fotografa Andreana Scanderbeg.

U kategoriji publikacija finalistima su proglašeni dvomjesečnik 'aTree' urednice Sare Perović, knjiga 'Istina jednog vremena' fotografa Darka Gorenjaka, te knjiga fotografa Stanka Abadžića 'Zagreb - skice za portret grada'.

U kategoriji primijenjene fotografije, namijenjenoj profesionalnim fotografima čiji su radovi nastali po narudžbi, finalisti su Ivan Kelava za fotografiju snimljenu za 12. Mediteran Film Festival, Tomislav Može za fotografiju korištenu za potrebe kampanje T-HT-a, te Vjekoslav Skledar za seriju portreta kolumnista Jutarnjeg lista.

U kategoriji modne fotografije, finalistima su proglašeni fotografski dvojac Romano Decker & Dejan Kutić, te Bruna Kazinoti i Toni Lujić, u kategoriji arhitekture proglašeni su finalisti Bojan Mrđenović, Dragan Djefri i Mira Stanić.

Za dokumentarnu fotografiju finalistima su proglašeni Dragan Matić, Krešimir Zadravec i Mario Topić.

U kategoriji pejzaža to su Borko Vukosav, Mario Pućić i Petra Slobodnjak, za portrete Dalibor Talajić, Siniša Glogoški i Tjaša Kalkan, a u kategoriji akt/tijelo finalisti su Isabella Bubola, Petra Mrša i Tea Gabud.

Ovogodišnji finalisti kategorije mladih autora, koji će jedini svi biti ujedno i nagrađeni jer će ravnopravno podijeliti novčanu nagradu, žiriju su se 'kao perspektivni umjetnici sa snažnim porivom za eksperimentiranje' nametnuli Siniša Glogoški, Petra Mrša i Tjaša Kalkan.

U posljednjoj kategoriji - umjetnički koncept, za koju su bile prijavljene ukupno 72 serije fotografija, njih je 13 ušlo u uži izbor, a finalistima su proglašeni Hassan Abdelghani, Maša Bajc i Sandra Vitaljić.

Posebna priznanja za dugogodišnji rad i stvaralaštvo bit će uručena fotografima Virgiliju Giuricinu i Abdulahu Seferoviću, a nagrada za životno djelo ove godine odlazi istaknutom autoru Mladenu Tudoru.

Radovi svih finalista bit će uvršteni u stalni fundus partnera projekta Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu, te premijerno predstavljeni izložbom u sklopu završnice festivala koja se otvara 1. lipnja u Rovinju, a pobjednicima će priznanja i novčane nagrade biti uručeni na svečanoj dodjeli koja se održava 2. lipnja u Hotelu Lone u Rovinju.

U sklopu festivalske završnice na atraktivnim će se rovinjskim lokacijama održati i niz radionica, stručnih predavanja, projekcija te drugih festivalskih događanja. Najavljeno je i desetak izložbi domaćih i svjetskih majstora fotografije, među kojima i dobitnika nagrade za životno djelo Mladena Tudora, te brojna izlaganja na otvorenom.

Pobjednik u kategoriji umjetničkog koncepta dobiva i samostalnu izložbu u MUO-u u rujnu, kada će u tom muzeju uslijediti i izložba svih finalista natječaja.

Rovinj Photodays najveći je festival fotografije u Hrvatskoj. Riječ je o cjelogodišnjem projektu koji podržavaju brojne kulturne ustanove i organizacije te nekoliko ključnih pokrovitelja, a održava se od 2008.