U KIC-U

Posveta dadaizmu na izložbi Vladislava Kneževića 'Između pogleda'

13.06.2018 u 09:08

Bionic
Reading

Multimedijalni umjetnik Vladislav Knežević predstavlja na izložbi 'Između pogleda', koja se otvorila 12. lipnja u Galeriji na katu Kulturno-informativnog centra (KIC), stereotipske kolaže koje je napravio kao hommage dadaizmu

Po riječima povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića, djela prikazana na izložbi imaju svoju povijesnu referenciju koja je nedvojbeno korisna za njihovo bolje razumijevanje - autor je prije dvije godine izveo tridesetak kolaža kao svojevrsni hommage za stotu obljetnicu dade, avangardnoga pokreta začetog 1916. u Cabaret Voltaire u Zürichu.

Poput dadaista, koji su povezivali izolirane fragmente prikaza stvarnosti stvarajući potpuno novi smisao, novi semantički poredak, Knežević je iz tiskanih medija izrezivao fragmente fotografija, tekstova, znakova i lijepio ih na karton.

Odabirao je prizore iz filmova, osobito film noira, ilustriranih reportaža, reklama koje, ustvrdio je Maković u predgovoru izložbe, karakterizira odreda visokoestetizirana zavodljivost. 'Ono što upada u oči to su prostorni odmaci koji dijele jedan prizor od drugoga, a to im omogućava stereoskopski pogled', dodao je.

Maković objašnjava kako Kneževićeva djela dojam dubine, trodimenzionalnosti i prisutnost prostora shvaćaju kao fikciju, optičku varku što im omogućuje stereoskopski pogled kao bitan alat kojim se ona uopće promatraju.

'Mogli bismo stoga reći kako se ovdje radi o ekstenziji pogleda, o uključivanju stereoskopske 3D slike kao nadomjestka za uobičajene plošne izreske s klasičnih kolaža/fotomontaža i trodimenzonalnih predmeta koje susrećemo u asamblažima', ustvrdio je.

'Fragmenti izrezanih i polijepljenih slika, baš kao i predmetni inventar uronjen u puni prostor u asamblažima pripadaju konkretnome svijetu, a ne onome hologramskoga podrijetla na koji računa Vladislav Knežević', dodao je.

Vladislav Knežević (1967., Zagreb) osnove medijske pismenosti stekao je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti i nizozemskoj De Vrije akademiji. Od samih početaka zanimaju ga istraživanja te razvoj filmske forme i drugih komplementarnih medija.

Nagrađivan je u Hrvatskoj i inozemstvu, među ostalim, na festivalima u Splitu, New Yorku, Karlsruheu, a dobitnik je i nagrade Oktavijan za najbolji eksperimentalni film 2010.  i 2015. godine na Danima hrvatskog filma.

Jedno vrijeme intenzivno je  surađivao s Hrvatskom televizijom kao redatelj i autor špica emisija koje se bave kulturom i umjetnošću, a kao kurator i medijski aktivist radio je na projektima vezanima uz eksperimentalni film i video, među ostalim, jedan je od inicijatora Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma 25FPS. Bavi se i eksperimentalnom glazbom u okviru projekta Parakozmik.

Njegova izložba u KIC-u bit će otvorena do 28. lipnja.