NOVA IZLOŽBA

Brian Eno stiže u Sarajevo

10.06.2018 u 20:30

Bionic
Reading

U Historijskom muzeju BiH će 13. lipnja 2018. godine biti predstavljena izložba 77 Million Paintings britanskog umjetnika, muzičara, producenta, vizualnog umjetnika Briana Enoa

Brian Eno iznimno je značajno ime svjetske muzičke scene. Iako je Eno široj javnosti poznatiji po svojim albumima i suradnjama, podjednako su brojni i važni njegovi umjetnički radovi u kojima propituje odnos tehnologije i umjetnosti te međusobni odnos vizualnog i zvučnog aspekta.

Instalacija koja će biti predstavljena u Sarajevu je izrađena od radova koje je Eno ručno oslikao na staklenim pločama, a osim zvučnog i vizuelnog sadržaja postavke, ovaj umjetnik je kreirao i opuštajući, ugodni i meditativni ambijent u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH. Pored izložbe, Brian Eno će u muzeju održati javno predavanje.

Multimedijalna instalacija 77 Million Paintings će biti otvorena za posjetioce 77 dana - do 29. kolovoza. Imajući u vidu da Eno ranije nije izlagao u regiji, Sarajevo ovog ljeta postaje regionalna destinacija kulturnog turizma. Ovaj jedinstveni kulturni događaj omogućio je British Council u saradnji sa Historijskim muzejom BiH.