'RASPRODAJA'

Pogledajte fotografije posvećene odbačenim komadima namještaja

12.06.2018 u 15:31

Bionic
Reading

Izložba 'Rasprodaja' Petre Slobodnjak, koja se otvara 12. lipnja u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH, s fotografijama namještaja odbačenog diljem grada, upozorava na problem zbrinjavanja otpada

Fotografirajući krupni otpad, komode, stolice, fotelje, ormare koji nisu zbrinuti na odgovarajući način, Slobodnjak ukazuje na problem divljih odlagališta kroz koji se zrcali neodgovornost i nebriga na svim razinama - od pojedinaca koji bacaju otpad izvan za to predviđenih mjesta, do komunalnih službi koje ne osiguravaju dovoljno mjesta za njegovo zbrinjavanje.

'Petrine fotografije doimaju se monumentalno – u njihovu središtu stoji komad kućanskog otpada, nekadašnji predmet želja, sada napušten i odbačen. Stolica, sofa, komoda... najčešće stoje kao u vrijeme svoje upotrebe, spremni za korištenje, položeni na pod, uspravljeni na svojim nogama, samo ovoga puta izvan prostora dnevnog boravka, izmješteni u opustjeli krajolik, neimenovan i univerzalan', ustvrdila je u predgovoru kataloga Maša Štrbac.

'Snimljeni su u jasnom danjem svjetlu i čini se kao da sjaje u svojoj osamljenosti. Dok ih tako gledam, preobražavaju se u dobroćudna divovska stvorenja koja su pod stare dane svi zaboravili jer više nisu onako lijepa kakva su nekad bila – vrijeme i upotreba načeli su njihovu tekstilnu presvlaku, podstava je provirila iz poderotina, jedna je noga stolice polomljena. Ali oni ipak stoje dostojanstveno na tim klimavim nogama, izranjavani i odbačeni, kao svjedoci jednog života koji je bio', dodala je.

Po njezinim riječima, autorica svoj komentar teme daje fotografijama, ali i publikacijom koja ih prati, oblikovanom po uzoru na promidžbene kataloge trgovačkih lanaca, uz razgovore što ih je obavila s ljudima koji se bave zbrinjavanjem otpada u želji da rasvijetli problem sa svih strana.

Taj istraživački dio kataloga napravila je u suradnji s kulturnom antropologinjom Petrom Kelemen i sociologom Dragom Župarićem-Iljićem, koji su zaslužni za tekstove unutar publikacije.

Petra Slobodnjak (Bjelovar, 1988.) diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer Dizajn grafičkih proizvoda. Osim dizajna profesionalno se bavi fotografijom. Do sada je realizirala šest samostalnih, te više od dvadeset skupnih izložbi.

Dobitnica je velike nagrade Hrvatskog fotosaveza za najboljeg mladog autora. Članica je ULUPUH-a (od 2013. Sekcije za multimediju i intermediju, od 2017. Sekcije za fotografiju) i Hrvatskog dizajnerskog društva – HDD-a (od 2009.). Službeni je fotograf Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO.

Njezina izložba u Galeriji ULUPUH bit će otvorena do 27. lipnja.