ipak se kreće

Postignut dogovor o povećanju materijalnih prava djelatnika osječkog HNK-a

06.07.2023 u 09:56

Bionic
Reading

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) i osječka Gradska uprava postigli su dogovor o povećanju materijalnih prava djelatnika osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), čime su izbjegnute sindikalne akcije koje su se planirale, izvijestili su u srijedu iz toga Sindikata

Nakon sastanka s djelatnicima osječkog HNK-a glavni tajnik HSDK-a Domagoj Rebić izjavio je novinarima kako je dogovor postignut u utorak kasno navečer na sastanku s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem i dogradonačelnikom Draganom Vulinom.

Rekao je da su tražili povećanje plaća zbog rapidne inflacije koja je smanjila kupovnu moć ionako malih plaća djelatnika HNK-a, a kako u početku nisu naišli na afirmativan odgovor, bili su primorani najaviti određene sindikalne akcije.

Na sinoćnjem sastanku s gradskim čelnicima dogovoreno je da će do kraja godine djelatnici osječkog HNK-a na svoje račune dobiti iznos od 850 eura, što je za prvih šest mjeseci u prosjeku povećanje za više od tisuću kuna. To je u odnosu na njihove male plaće znatno povećanje, na razini minimalne plaće od oko 22 posto, a na razini prosjeka više od 15 posto, pojasnio je Rebić.

Ističe kako je dogovoreno, a što će se formalizirati kroz potpis dodatka kolektivnom ugovoru, da najkasnije 1. listopada ove godine počnu pregovori za novi kolektivni ugovor, kako bi se materijalna prava djelatnika osječkog HNK-a dovela na razinu prava Gradske uprave, posebice, što se tiče osnovice za obračun plaće, koja za osnovicom Uprave grada zaostaje 15,7 posto.

Rebić dodaje kako je cilj sindikata da osječki HNK, ali i Dječje kazalište Branka Mihaljevića budu u materijalnom smislu izjednačeni s Gradskom upravom.

Navodi kako su plaće u osječkom HNK-u 'ispod svake razine', o čemu svjedoči primjer da je koeficijent visoke stručne spreme jednog akademskog glazbenika, na razini vozača u Gradskoj upravi.

'Ne podcjenjujemo njihov posao, ali ipak je stručna sprema ono što na neki način podiže plaće te je stoga sadašnja situacija neodrživa, i to je nedopustiva razlika u smislu valorizacije rada. Gradonačelnik Radić i dogradonačelnik Vulin imali su afirmativan stav prema tom problemu i skloni su ga riješiti kroz nove kolektivne pregovore, kako bi plaće bile primjerene statusu ove ustanove, stručnoj spremi djelatnika osječkog HNK-a, ali i problemima inflacijske prirode', rekao je Rebić.

Potvrdio je kako su, u slučaju nepostizanja dogovora, bile pripremane sindikalne akcije, za što su napravljene sve pripreme, od prijave skupa policiji i izrade transparenata, ali uz nadu da to toga ipak neće doći. 'Mi kao sindikat nemamo na raspolaganju deset pravnih mehanizama, i koristimo ona sredstva koja imamo. Dobro je što do toga nije došlo, ali bilo smo vrlo ozbiljni u našem nastojanju da javnosti prezentiramo probleme koje imamo', istaknuo je Rebić.

Odgovarajući na pitanja vijećnika na sjednici Gradskog vijeća osječki gradonačelnik Ivan Radić potvrdio je da su jučer sa sindikalnim predstavnicima osječkog HNK-a postignuti određeni dogovori. 'Vjerujemo da ćemo do kraja ovoga tjedna potpisati dodatak postojećem kolektivnom ugovoru, kojim će svim djelatnicima HNK-a rasti materijalna prava, i da ćemo, zbog inflacije, vrlo brzo pristupiti pregovorima za sklapanje novog kolektivnog ugovora, kazao je Radić.