o žderanju, spavanju i pravljenju djece

Poslušajte treću epizodu potresne audiodrame u režiji Montažstroja

03.04.2017 u 11:46

Bionic
Reading

Drama 'Cijankalij §218' pisca Friedricha Wolfa premijerno je izvedena 1929. u Berlinu, a nastala je u okviru velikog društvenog pokreta za legalizaciju pobačaja u Njemačkoj. Montažstroj je Wolfovo djelo rekonstruirao u audiodramu uključivši se na taj način u javnu raspravu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece

U trećoj epizodi audiodrame 'Cijankalij §218', koja je davnih tridesetih godina prošlog stoljeća bila oružje borbe za ženska i radnička prava, donosi nastavak priče o radničkoj klasi koja se bori za opstanak.

Izgladnjeli radnici u kuhinji Majke Fent dijele posljednje komade kruha. Hete priznaje svojoj majci da je i ona ostala bez posla. Družinu iznenadi dolazak Paula i Maxa koji donose obilnu količinu hrane. Stanari ubrzo shvate da su Paul i Max provalili u radničku kantinu - sažetak je to treće epizode audiodrame.

U drami 'Cijankalij §218' Friedricha Wolfa njegovi likovi svoju djecu nazivaju pogrdnim imenima. Majka Fent, udovica radnika, ima petero crva. Gospođa Klee, žena nezaposlenog radnika, ima troje štakora i jednog štakora na putu. Gospođa Wit, radnica, muž nezaposlen, ima šestoro derišta i ponovo je trudna. A istaknuta stvarna osoba tog vremena, Magda Goebbels, supruga Hitlerova ljubimca Josepha Goebbelsa, imala je sedmero djece – šestero s Josephom Goebbelsom i još jedno iz prvog braka. Prije nego što je upoznao svoju buduću suprugu Magdu, Joseph Goebbels 1929. na položaju vođe berlinskog ogranka Nacionalsocijalističke partije utvrdio je: 'Misija je žena da budu lijepe i da donose djecu na svijet.' Lakše je donositi djecu na svijet onima koji za to imaju materijalne uvjete.

Premijera Wolfova agit-prop komada 'Cijankalij §218' održana je 9. rujna 1929. u kazalištu Lessing u Berlinu. Predstavu je izvodila Gruppe Junger Schauspieler – Grupa mladih glumaca – u kojoj su bili okupljeni lijevo orijentirani glumci, slobodni umjetnici, prekarni radnici. Predstava je od premijere u rujnu do kraja 1929. u Berlinu izvedena stotinu puta pred rasprodanim gledalištem. Nastala je u okviru masovnog društvenog pokreta za rušenje paragrafa 218, odnosno za legalizaciju pobačaja u Njemačkoj.

Umjetnički kolektiv Montažstroj audiodramu 'Cijankalij §218' predstavio je na Dan žena kao cross-media projekt, a treću epizodu poslušajte ovdje.