SALON STRIPA 2012

Ponajbolje iz domaće strip produkcije

05.11.2012 u 10:55

Bionic
Reading

Salon stripa i animacije održava se u Vinkovcima od 8. do 11. studenog: uz izložbu stripova, od ove godine organizirane su i projekcije animiranih filmova te promocije stripova i knjiga, okrugli stol, radionica stop animacije, a sudjeluju dobitnici ovogodišnjih nagrada Darko Macan, Borivoj Dovniković Bordo i Marko Dješka

Osnovan davne 1984, a posljednji put organiziran 1999. godine, kultni Salon stripa pod vodstvom Dubravka Matakovića i Krešimira Zimonića uskoro na četiri dana vraća u Vinkovce ponajbolje iz domaće strip produkcije i još jednom skreće pozornost na autorski pristup stripu, od ove godine s posebnim naglaskom na domaću animaciju.

Izložbu stripova u Galeriji Slavka Kopača u Vinkovcima ovogodišnji selektor Krešimir Zimonić podijelio je u tri cjeline: Strip i animirani film, Ženski strip na Balkanu te Strip na internetu. Grand Prix Salona 2012 dobit će Darko Macan, a posebno priznanje Salona, nagradu najboljem mladom autoru, dobiva Marko Dješka. Dobitnik nagrade za životno djelo je legendarni Borivoj Dovniković Bordo

Svečano otvorenje Salona i dodjela nagrada je u četvrtak 8. studenog u Galeriji Slavka Kopača s početkom u 20 sati. Izložba je otvorena 10 dana.

Projekcije animiranih filmova održat će se od 9. do 11. studenog u Gradskom kazalištu Vinkovci, a trodnevni program je podijeljen u cjeline: filmovi za djecu, retrospektiva i novi animirani filmovi (2009-2012). U sklopu programa bit će prikazan i dugometražni igrani film 'Lavanderman', snimljen po istoimenom strip predlošku.

Projekcije animiranih filmova u Gradskom kazalištu počinju od 18 i 20 sati. Animirani film 'Inspektor Martin i banda puževa' prikazuje se u nedjelju s početkom od 11 sati.

Na brojnim gradskim lokacijama održat će se popratni program – promocije knjiga i magazina, potpisivanje stripova i druženje s autorima u Gradskoj knjižnici, radionica stop animacije u Mjesnom odboru Stjepana Radića, okrugli stol u Hostelu Plus, predstavljanje knjiga u Ogranku Matice hrvatske Vinkovci, posjet crtača stripova osnovnim školama i slikanje strip murala na zidovima.