SVIJET IGRAČAKA

Pogledajte kako su se djeca zabavljala u prošlosti

17.12.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Etnografski muzej u Zagrebu i idućih će šest mjeseci biti dom Svijetu igračaka te kroz nekoliko izložbi predstaviti kako su se u prošlosti zabavljali mališani

Kroz nekoliko izložbi, među kojima je središnja 'Dječje igračke iz hrvatske baštine', a prate je izložbe 'Iz svijeta igračaka', 'Poljske tradicijske dječje igračke' te 'Igračka ima srce', Etnografski muzej u Zagrebu pokazuje čime su se u prošlosti igrali mališani.

Ideja za ovaj projekt izrasla je iz činjenice da muzej čuva igračke izrađene još od sredine 19. stoljeća.

Središnja izložba 'Dječje igračke iz hrvatske baštine' u prizemlju muzeja prikazuje raznolikost dječjih igračaka u nas.

Na izložbi su prikazani predmeti specifični svojom izvornošću, rijetkošću, funkcijom i ljepotom, izrađivani od kraja 19. stoljeća u hrvatskim selima.

Izložene su igračke koje su izrađivala djeca koristeći materijale iz prirode, ali i one koje su za njih radili njihovi ukućani nalazeći uzore u okolini.

Ipak najbrojniji dio izloženih predmeta čine igračke koje su radili stanovnici pojedinih sela u organiziranim zadrugama, a za tržište, poput dječjih igračaka iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja i Zelova u Dalmatinskoj zagori.

Izložene igračke izrađene su od drveta, keramike i šiblja, a to su životinjski likovi, svirale, dječji namještaj, prijevozna sredstva i druge, uvijek rukom izrađivane i oslikavane veselim bojama.

Najvećim dijelom izloženi su predmeti iz zbirke Etnografskog muzeja.

Filmovima snimljenima u selima Hrvatskog zagorja predstavljeni su majstori i njihove radionice u kojima nastaju igračke.

Kako bi posjetioci, a napose djeca, vidjeli i ljepote igračaka nekih drugih zemalja, u ostalim prostorima izložene su igračke iz fundusa muzeja, privatnih zbirki i Muzeja Zabawek i Zabawy iz Kielca u Poljskoj.

Na prvome katu postavljena je izložba 'Iz svijeta igračaka'.

Izložba prikazuje igračke izrađene od različitih materijala, kao što su plišane nastale u malenim manufakturama ili danas već velikim tvornicama dječjih igračaka. Izložene su i metalne i mehaničke igračke.

One su nastale po uzoru na drvene i papirnate, rađene krajem 19. stoljeća, prvo u malim kućnim radionicama u Njemačkoj, u blizini Nürnberga, a zahvaljujući industrijalizaciji njihova se proizvodnja širi i u druga njemačka i svjetska središta. Na izložbi su prikazane i drvene i keramičke igračke iz Češke, Njemačke, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Švedske, Rusije i Ukrajine.

Posebnu skupinu čine olovni vojnici koji se čuvaju u Zbirci Etnografskog muzeja. Nekad su se izrađivali samo za vladare, a krajem 18. stoljeća započinje u Parizu organizirana proizvodnja olovnih vojnika za puk. Kao posebno veselje djeci izložena je željeznica koju su izradili najmlađi maketari, a koja veselo putuje izložbenim prostorom.

Izložba koja će biti realizirana u suradnji s Radio Sljemenom i novinarkom Anamariom Šnajdar – 'Igračka ima srce' – nije zamišljena kao muzejska prezentacija građe, već je riječ o izložbi uspomena onih koji su sačuvali iz djetinjstva svoje najdraže igračke i žele ih darovati ili pokazati na izložbi.

Donesene i odabrane igračke, bez obzira ostaju li one trajno u zbirci Muzeja ili se vraćaju vlasniku, naći će mjesto na izložbi.