ADAPTACIJA SLAVNOG FILMA

Pogledajte kako je bilo na praizvedbi predstave 'Kako je počeo rat na mom otoku'

14.05.2018 u 10:39

Bionic
Reading

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku 13. svibnja praizvedba je komedija Vinka Brešana 'Kako je počeo rat na mom otoku' u koprodukciji šibenskog HNK i Gradskog dramskog kazalište Gavella. Adaptaciju scenarija potpisuje dramaturginja Željka Udovičić Pleština, a režiju Dražen Ferenčina

U najavi predstave stoji da je Brešanov 'Kako je počeo rat na mom otoku', nastao 1996. po scenariju Ive i Vinka Brešana, označio svojevrsnu prekretnicu u hrvatskom filmu.

'Spojivši rat, odnosno njegov početak, kao temu sa žanrom komedije, 'Otok' je uspio progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, prikupivši, dotad se činilo nevjerojatnih, 342 tisuće gledatelja. Redovi ispred kina i natpisi 'Rasprodano' na blagajnama vjerojatna su posljedica činjenice da je ovaj film komunicirao i nasmijavao, analizirao i ironizirao, propustivši olakšavajući smijeh u nataloženu tamu.

  • +23
Praizvedba komedije Vinka Brešana Kako je počeo rat na mom otoku Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

I pogled unatrag, više od 20 godina nakon kino-premijere, smješta ovaj rad među ponajbolja, najvitalnija ostvarenja naše kinematografije, zahvaljujući dinamično skrojenoj fabuli, živim, glumstvenim likovima s kojima se možemo poistovjetiti, dijalozima koji su nam se uspjeli upisati u kolektivnu memoriju, sugestivnoj tragikomičnoj atmosferi', piše na stranici šibenskog HNK.

'Kako je počeo rat na mom otoku', dodaju, i danas - na pozornici - ima što reći.

U predstavi glume Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće i Zoran Gogić.

Premijera će se u šibenskom HNK održati 14. svibnja u 20 sati.