12. IZDANJE

Filmom 'Za ona dobra stara vremena' otvoren festival u Vukovaru

24.08.2018 u 10:59

Bionic
Reading

Kratkometražnim moldavijskim filmom 'Cica maca' (Salix Caprea) redatelja Valeriua Andriute, i dugometražnim igranim hrvatskim filmom 'Za ona dobra stara vremena' redatelja Eduarda Galića, 23. kolovoza na terasi Agencije za plovne putove u Vukovaru svečano je otvoren 12. Vukovar Film Festival (VFF) – Festival podunavskih zemalja

Do 26. kolovoza na Festivalu će biti prikazano 60-tak kratkometražnih, dugometražnih i dokumentarnih filmova od kojih je njih 24 u službenoj festivalskoj konkurenciji za nagradu 'Zlatni šlep'.

Otvarajućí festival vukovarski gradonačelnik i izaslanik premijera Ivan Penava naglasio je da Vukovar kao mala sredina može izgurati ovakav festival samo angažmanom svih lokalnih struktura od gospodarskih subjekata do brojnih volontera.

Pozvao je na veliki pljesak direktoru VFF-a Igoru Rakoniću koji stoji iza organizacije festivala i čiji 'silni trud proizlazi iz emocije prema Vukovaru i prema filmu'.

Rakonić je, među ostalim, naglasio da ovogodišnji 12. VFF donosi čak 16 naslova s festivala u Cannesu i Berlinu od kojih je sedam nagrađenih.

  • +13
Otvaranje Vukovar Film Festivala 2018. Izvor: Cropix / Autor: Emica Elvedji / CROPIX

Posebno je istaknuo da je kroz 12 godina VFF prikazao više od 900 filmova za preko 300.000 gledatelja, da je Vukovar ugostio preko tisuću umjetnika te 40 koncerata i toliko filmskih radionica.

Skup je pozdravio i ravnatelj HAVC-a i izaslanik ministrice kulture Danijel Rafaelić poručivši da je 'Vukovar mjesto gdje kultura trijumfira na najbolji način', a pozdravne riječi uputio je i predstavnik glavnog sponzora Hrvatskog telecoma Ričard Brešković.

Svečanosti otvorenja nazočili su i članovi festivalskog žirija i to glumica Nela Kocsis, producent Nebojša Taraba i novinar Zlatko Gall koji će odlučiti o najboljem kratkom i dugometražnom filmu, te njemački redatelj Benjamin Best, urednik i autor dokumentaraca Leon Rizmaul i filmski kritičar Vlado Ercegović, na kojima je odgovornost odlučivanja o najboljem dokumentarnom filmu. U službenoj festivalskoj konkurenciji je šest dugometražnih i po osam kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dugometražni igrani filmovi na VFF-u Izvor: Licencirane fotografije / Autor: VFF

Filmovi ovogodišnjeg festivala prikazuju se na šest lokacija: na terasi Agencije za vodne putove, perivoju Dvorca Eltz, CineStaru Vukovar, Vukovarskoj adi, kinu u Borovu naselju te na plovećem Magenta 1 Vukovar Waterbusu, gdje se svake večeri prikazuje popratni program DokuTV – Odabrao Đelo Hadžiselimović.

U sklopu popratnog filmskog programa posjetitelji 12. VFF-a moći će pogledati filmove iz kategorija 'Pobjednici Cannesa 2018', 'Europo, otvori se', 'Europskih velikih četiri', skandinavsku filmsku produkciju podnaslovljenu kao 'Viking invazija', 'Francuski fokus', već spomenute dokumentarce po izboru popularnog Đele Hadžiselimovića, skandinavsku dječju produkciju 'Matineje', retrospektivu Chaplinovih filmova kao i dva filma, prikazana u srijedu, za vukovarsko filmsko zagrijavanje i to domaći nagrađivani 'Osmi povjerenik' i britansku komediju 'Smrt Staljina'.

Vukovar će u vrijeme festivala biti domaćinom radionice jednominutnog filma u jednome kadru, predstavljanju nacionalnih manjina (mađarske, rusinske, srpske i ukrajinske) u programu 'Ljepota različitosti' kao i koncertima Stjepana Jimmya Stanića i Ivane Rushaidat koje će pratiti Ante Gelo Band.

U nedjelju 26. kolovoza bit će proglašeni najbolji kratki, dugometražni i dokumentarni film i uručene nagrade. Također, već sada je poznato da će nagradu za životno djelo na 12. VFF dobiti istaknuti hrvatski glumac Zdenko Jelčić dok će nagradu za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji dobiti hrvatska glumica Mirjana Majurec.