MEDITERAN FILM FESTIVAL

U Širokom Brijegu počeo MFF, u programu i dva filma iz Hrvatske

23.08.2018 u 09:56

Bionic
Reading

Projekcijom dokumentarnog filma 'Sestre' Zdenka Jurilja u srijedu navečer u Širokom Brijegu otvoren je devetnaesti Mediteran film festivala (MFF) na kojemu će gledatelji moći vidjeti brojna dokumentarna ostvarenja među kojima su i dva filma hrvatskih redatelja

Na premijeri u Širokom Brijegu nazočile su upravo sestre Draženka i Šima Čuljak, a dokumentarni film govori o jednoj od najpoznatijih tragedija sa sretnim završetkom iz vremena bivše Jugoslavije. Sestre su tijekom zime osamdeesetih godina prošlog stoljeća upale u jamu sjeverno od Mostara te su zbog smrzotina ostale bez nogu. Cijela bivša država se solidarizirala s njima te im pomogla da dobiju proteze i vrate se u normalan život. Danas žive u Kanadi.

Ravnatelj MFF-a Tomislav Topić istaknuo je kako je za organizatore ovoga festivala najvažnije što su pomogle potaknuti domaću produkciju dokumentaraca.

'Tri segmenta festivala koja su najvažnija za nas ali i za očuvanje filma u budućnosti je da imamo ne samo prikazivačku djelatnost kroz MFF nego da imamo i edukaciju kroz naše radionice i kroz produkciju, tu je stvaralaštvo', rekao je Topić.

Na ovogodišnjem MFF-u, bit će prikazano četrdeset filmova, od čega je dvadeset u službenoj konkurenciji za najbolji dugometražni i kratkometražni film. Selektor festivala Zdravko Mustać izvijestio je kako je iz mediteranske regije prijavljeno preko 230 filmova.

Među dugometražnim dokumentarcima bit će prikazan i film 'Pusti dobre, pusti' hrvatske redateljice Vlatke Vorkapić, a u kratkometražnim filmovima će Hrvatsku predstavljati redatelj Ranko Pauković s ostvarenjem '90 sekundi u Sjevernoj Koreji'.

Šesteročlani međunarodni žiri odlučivat će o nagradama MFF Projektor 'Grand Prix – Jack Daniel's' u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, te MFF Projektor 'Best Short' u kategoriji kratkometražnog filma. Najbolji film birat će i publika, a taj film čeka nagrada MFF projektor 'Audience Award'.