IZLOŽBA U ZAGREBU

Pogledajte društvene igre, nakit i suvenire nadahnute Vučedolom i antičkim Rimom

20.02.2019 u 09:01

Bionic
Reading

Arheološki muzej u Zagrebu 19. veljače otvorio je izložbu 'Artefakt + dizajn = prototip', na kojoj je predstavljeno 17 novonastalih inovativnih proizvoda, suvenira, nakita, odjeće, društvenih igara i didaktičkih pomagala nadahnutih kulturnom baštinom

Proizvode su izradili mladi i nezaposleni sudionici projekta 'Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije', koji zagrebački Arheološki muzej provodi od početka prošle godine. Ideja je osnažiti ih za tržište rada, a u sklopu ovoga zadatka nadahnuće su morali pronaći u predmetima iz postava raznih hrvatskih muzeja.

Osim Arheološkog muzeja u Zagrebu, to su bili Gradski muzej Sisak, Gradski muzej Virovitica i Arheološki muzej Osijek. Nakon što su sudionici projekta istražili zbirke spomenutih muzeja održali su i radionice dizajna koje su im pomogle da napokon izrade svoje predmete, uz mentorstvo muzealaca, produkt dizajnera, lokalnih obrtnika i poduzetnika.

Zagrebački sudionici, koji su inspiraciju našli u arheološkim ostacima pretpovijesne vučedolske kulture i Japoda, u antičkim grčkim spomenicima i rimskom dodekaedaru u zagrebačkom Arheološkom muzeju, na koncu su osmislili šest proizvoda. Tri su suvenira, 'Obitelj zdjelica', 'Spirala 1' i 'Spirala 2', dva didaktička pomagala, 'Jezik zvijezda' i 'Upoznaj antiku', te modna kolekcija 'Platonska ljubav'.

  • +8
Artefakt + dizajn = prototip Izvor: Licencirane fotografije / Autor: AMZ/Igor Krajcar

Osječani su, inspirirani stalnim postavom srednjovjekovne zbirke svoga Arheološkog muzeja, izradili također šest proizvoda, društvenu igru 'Rudine, ne ljuti se', didaktičko pomagalo 'Gri-gri' te suvenire 'Back to retro', 'Stalak za butelje', 'Laurina ogledala' i 'Omotničar'.

U Virovitici su glavna inspiracija sudionicima bili željeznodobni Kelti, a arheološki predmeti iz zbirke Gradskog muzeja Virovitica doveli su do nastanka didaktičkog pomagala 'Keltix-Meltix' i suvenira 'Kocka'. Bogata antička zbirka iz Siscije Gradskog muzeja Sisak inspirirala je sudionike za nastanak suvenira 'Kozmetički sapuni Sis', društvene igre 'Bogovi Rima' i web stranice 'Vremenska kapsula – Trezor generacija'.

Nakon Zagreba, u kojem će se moći pogledati do 13. ožujka, izložba 'Artefakt + dizajn = prototip' putuje dalje. U Arheološkom muzeju Osijek bit će od 18. travnja do 12. svibnja, u Gradskom muzeju Virovitica od 16. svibnja do 9. lipnja, a u Gradskom muzeju Sisak od 13. lipnja do 7. srpnja.

Projekt 'Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije' namijenjen je mladim nezaposlenim ljudima strukovnih zanimanja iz Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke i Virovitičko-podravske županije. Arheološki muzej u Zagrebu provodi ga u sklopu Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali' iz Europskog socijalnog fonda.