#EUROPEFORCULTURE

Počinje Tjedan Europe u hrvatskim muzejima, a u ove će vam ulaz biti besplatan

03.05.2018 u 12:29

Bionic
Reading

Tjedan Europe u hrvatskim muzejima održava se u sklopu Europske godine kulturne baštine, a svi zainteresirani moći će sljedećeg tjedna besplatno posjetiti šest zagrebačkih muzeja

Svrha je Europske godine kulturne baštine podizanje razine osviještenosti o društvenoj i gospodarskoj važnosti kulturne baštine. Građani iz svih sredina moći će sudjelovati u tisućama inicijativa i događanja diljem Europe. Cilj je doprijeti do što je moguće više ljudi, posebno djece i mladih, lokalnih zajednica i ljudi koji su rijetko u doticaju s kulturom kako bi se promicao zajednički osjećaj odgovornosti.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics prilikom proglašenja Europske godine kulturne baštine izjavio je: ‘Kulturna je baština u središtu europskog načina života. Ona nas određuje i stvara osjećaj pripadnosti. Kulturna baština ne obuhvaća samo književnost, umjetnost i predmete, nego i obrte koje učimo, priče koje pričamo, hranu koju jedemo i filmove koje gledamo. Moramo cijeniti i čuvati svoju kulturnu baštinu za buduće naraštaje. Ova godina puna proslava bit će divna prilika da potaknemo sve građane, posebno mlade, da se upoznaju s kulturnom raznolikošću Europe te razmisle o mjestu kulturne baštine u našem životu. Ona nam omogućuje da razumijemo prošlost i da na njoj izgradimo budućnost.’

50 godina izvođenja

Pogledajte tko je sve uveličao svečanu izvedbu naše najdugovječnije predstave

Pogledaj galeriju

Kulturna baština ima univerzalnu vrijednost za pojedince, zajednice i društva. Važno ju je očuvati i prenijeti budućim generacijama i upravo zato tijekom 2018. slavi se raznolika kulturna baština - na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Tijekom Europske godine kulturne baštine organizatori su se pridružili Ministarstvu kulture Republike Hrvatske koje djeluje kao koordinacijsko tijelo u Hrvatskoj, a koje će organizirati i podupirati mnogobrojna događanja kojima se želi prezentirati bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine kao dijela mozaika zajedničke europske baštine.

Tjedan Europe u hrvatskim muzejima održavat će se od 7. do 13. svibnja u šest zagrebačkih muzeja, u koje Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj osigurava besplatan ulaz svim zainteresiranim građanima:

  • Tehnički muzej Nikola Tesla, 8.-13. svibnja
  • Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, 8.-11. svibnja
  • MUO – Muzej za umjetnost i obrt, 9.-11. svibnja
  • Hrvatski muzej naivne umjetnosti, 7.-13. svibnja
  • Arheološki muzej u Zagrebu, 8.-13. svibnja
  • Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, 7.-13. svibnja

Više detalja o događanju pročitajte na ovom linku.

  • +39
HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU Zagreb