DO 10. RUJNA

Počinje izvedbeni dio festivala suvremenog plesa i cirkus Periskop

03.09.2023 u 19:09

Bionic
Reading

Izvedbeni dio osmog Periskopa - festival suvremenog plesa i cirkusa održava se u Rijeci od 4. do 10. rujna, a na programu je osam predstava, doznaje se od organizatora, udruge Prostor Plus

Ovogodišnji festival počeo je 25. kolovoza, umjetničkom rezidencijom Danijele Zec iz Slovenije u sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže.

Zec će svoj rad u nastajanju 'Forest' predstaviti u Filodrammatici 7. rujna. To je je treći i posljednji dio osobne trilogije pod nazivom 'Niti PraGozd', a bavi se motorom društvenih promjena, odnosno nenasilnom radikalizacijom te položajem individuuma u društvu, fokusirajući se na položaj žene.

U izvedbenom dijelu festivala su predstave 'Zagrljaji' autorice Ksenija Zec, 'Grad' koreografa Andreas Hannes, 'Mir i tišina' autorice i izvođačice Larisa Štefančić. Tu su i 'Moja smrt i ja' Petre Najman, 'Melodrama' u koreografiji i izvedbi Ivane Kalc, 'Žonglerski koncert' kolektiva Mismo Nismo, 'Heroes' Mije Zalukar i Bruna Isakovića te 'Predstava koja nastaje' kolektiva NDA CRO.

U popratnom programu su radionice skippinga, tehnike na statičnom trapezu, žonglerskog pokreta i tehnike te dinamike na svili i užetu, koje se održavaju u Filodrammatici. Osim na ovoj lokaciji, festival će se odvijati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Periskop je manifestacija suvremenog plesa i suvremenog cirkusa kojom se nastoji ojačati regionalna i domaća izvedbena scena dovođenjem domaćih i inozemnih plesnih i cirkuskih predstava te uložiti napore u decentralizaciju suvremenog plesa i cirkusa u Hrvatskoj, raditi na razvoju publike i osigurati vidljivost izvedbenih umjetnika u kulturi.