DHMZ:

Narančasto upozorenje za srednju Dalmaciju: Evo kakvo će biti vrijeme sljedeći tjedan

03.09.2023 u 17:22

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavoda (DHMZ) izdao je za nedjelju u popodnevnim i večernjim satima narančasto upozorenje na vjetar za Velebitski kanal te područje srednje Dalmacije, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite RH

Za sutra je izdano crveno i narančasto upozorenje na vjetar za cijeli Jadran, moguća je jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura, naveli su prognostičari DHMZ-a.

Prvi je dio vikenda protekao uz stabilno i uglavnom sunčano vrijeme s dnevnom temperaturom uglavnom od 25 do 30 stupnjeva. Podjednako toplo i u nedjelju, no uz više oblaka, pa je ponegdje moguća kiša praćena grmljavinom.

U središnjim predjelima bit će između 26 i 29,. I ondje od sredine dana više oblaka uz ponegdje malo kiše ili lokalne pljuskove te grmljavinu. Zapuhat će mjestimice umjeren, na udare potkraj dana moguće i jak sjeveroistočni vjetar. Sjeveroistočnjaka će biti i u gorju, a na moru će puhati slab i umjeren sjeverozapadnjak, poslijepodne će okrenuti na buru koja će jačati i do kraja dana, osobito podno Velebita, imati i olujne udare. Na obali pritom većinom sunčano.

U Lici i Gorskom kotaru tijekom dana porast naoblake te prema večeri mjestimice može biti kiše ili pljuska. Najviša temperatura od 24 do 27 u gorskim krajevima te između 28 i 30 na sjevernom Jadranu. Naoblačenje tijekom dana i u Dalmaciji, posebno u njezinoj unutrašnjosti, javlja HRT.

Temperatura će u ovim područjima porasti do vrijednosti između 28 i 31 stupanj. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, prema otvorenom i jak, a potkraj nedjelje zapuhat će bura koja ponegdje može imati jake i olujne udare.

Bura navečer i na krajnjem jugu, a prije toga puhat će jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, na otvorenom moru u drugom dijelu dana i jak. More malo i umjereno valovito, prema kraju dana moguće i valovito. Uz najvišu temperaturu od 28 do 32, dan će biti uglavnom sunčan, postupno više oblaka očekuje se u popodnevnim satima.

U prvoj polovini novog tjedna pretežno sunčano

U ponedjeljak i utorak razmjerno vjetrovito s umjerenim, mjestimice moguće i jakim sjeveroistočnim vjetrom te uz malo nižu temperaturu nego u dane vikenda. Od srijede ponovno toplije.

Na moru će ponedjeljak i utorak obilježiti bura koja će ponegdje biti jaka, na udare i olujna. Bura će u srijedu oslabjeti i ponegdje okrenuti na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Usto, prevladavat će sunčano i bit će vrlo toplo.