PROSVJEDI U IZRAELU

Nakon nereda na prosvjedima Netanyahu pozvao na deportaciju afričkih migranata

03.09.2023 u 18:02

Bionic
Reading

Nakon žestokih sukoba između policije i eritrejskih migranata, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u nedjelju na deportaciju afričkih migranata koji borave u Izraelu

U subotu je u Tel Avivu ozlijeđeno više od 150 ljudi, a trećina među njima su policajci, nakon što je izbilo nasilje na okupljanju državljana Eritreje koje se trebalo održati u veleposlanstvu te istočnoafričke zemlje u povodu obilježavanja eritrejskog Dana revolucije.

Kritičari su događaj nazvali propagandom. 'Prijeđena je crvena linija', rekao je Netanyahu u nedjelju na sastanku ministarskog odbora koji se bavi migracijama u Izraelu.

'Nemiri, krvoproliće - to je bezakonje koje ne možemo prihvatiti', kazao je izraelski premijer, pozvavši na 'snažne mjere protiv izgrednika, uključujući i trenutačnu deportaciju onih koji su u izgrede bili umiješani'. Odboru je naložio da pripremi opsežan plan o deportaciji svih afričkih migranata iz Izraela.

Izraelske vlasti su brojne tražitelje azila evidentirale kao 'ekonomske migrante', a njihove zahtjeve odobravaju u rijetkim slučajevima uz objašnjenje da ih Izrael nije zakonski obvezan prihvatiti unatoč međunarodnim propisima.

Suđenje Benjaminu Netanyahuu Izvor: Profimedia / Autor: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Policija je izvijestila da je u sukobu u Tel Avivu uhićeno 39 prosvjednika koji su kod sebe imali palice, suzavac i elektrošokere. Neki su prosvjednici oštetili automobile, među njima i policijska vozila te izloge trgovina. Nakon što je policija na njih pucala nekoliko ih je ozlijeđeno.

Procjenjuje se da u Izraelu trenutačno boravi oko 18.000 eritrejskih migranata. Većina ih je ondje stigla ilegalno prije nekoliko godina preko egipatskog Sinajskog poluotoka i nastanila se u siromašnim četvrtima Tel Aviva. Izbjegli Eritrejci upozoravaju da im prijeti progon budu li vraćeni u domovinu. Slični incidenti dogodili su se na okupljanjima eritrejskih državljana u Njemačkoj, Švedskoj i Norveškoj.

  • +8
Prosvjedi u Izraelu Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Predsjednik Isaias Afewerki vlada Eritrejom otkako je stekla neovisnost 1993. Grupe za ljudska prava osudile su njegovu vladu zbog oštre represije u zemlji koja je pod američkim i europskim sankcijama zbog nasilja. 

U zemlji vlada jednostranačka diktatura s ograničenom slobodom govora i tiska, a postoji i strog sustav vojnog roka i prisilnog rada od kojega mnogi Eritrejci bježe u inozemstvo.

Eritreja je jedna od najizoliranijih država na svijetu i nalazi se pri dnu svjetske ljestvice po slobodi tiska, poštivanju ljudskih prava i po gospodarskom razvoju.