CJELODNEVNA NASTAVA

Nova godina za više od 445.000 učenika, kreće eksperimentalni program za 62 škole

03.09.2023 u 18:45

Bionic
Reading

Sutra počinje nova nastavna godina za oko 445 tisuća i 800 učenika osnovnih i srednjih škola. Prvašića će i ovaj put biti manje nego godinu prije, samo oko 35.0000. Velika je novost uvođenje cjelodnevne nastave u 62 škole. Eksperimentalni program cjelodnevne škole uključuje nove predmete, veću satnicu nekih predmeta i pisanje zadaća u školi

Uvježbane su priredbe za prvi dan nastave, udžbenici složeni, a škole očišćene. I ove godine u školske klupe sjest će manje prvaša nego godinu prije, oko 35.000.

'Na razini županije 400 učenika manje nego lani. Ove godine imamo 175 učenika 1. razreda više, što je jako zanimljivo', rekao je za HRT Đuro Baleović, predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije.

Pred više od 12.000 učenika 62 škole koje su uključene u eksperimentalni program cjelodnevne škole novi su izazovi. Imat će pojačanu satnicu hrvatskog jezika, matematike, glazbene, likovne kulture, zadaće će pisati u školi, dobit će i nove predmete.

'Djeca će boraviti u školi nešto duže, ali vjerujem da ono što ćemo im ponuditi će biti vrijedno tog boravka u školi', rekla je Helena Knežević, ravnateljica Osnovne škole Podolice u Koprivnici. 'Cilj tog predmeta je razvoj kreativnog i kritičkog mišljanja kod djece', objasnio je dr. sc. Bruno Ćurko, autor udžbenika i kurikula za predmet 'Svijet i ja'.

Pomoćnici u nastavi osigurani su za većinu učenika s teškoćama, ali ne i sve njih, a od županije do županije razlikuje se koliko će biti plaćeni. 'Uvjeti rada su u redu, kolektivom sam prezadovoljna, ali plaća nije baš za pohvalit se', kaže za HRT Marina Rogić, pomoćnica u nastavi u OŠ Ivana Perkovca u Šenkovcu.

'U našoj županiji su bili plaćeni 35 kuna neto po satu, godinu prije 32 kune', rekao je Ivica Radanović, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje u Zagrebačkoj županiji. Svi će osnovnoškolci imati besplatne udžbenike, u mnogim sredinama i radne bilježnice te ostali pribor. Osiguran je i subvencionirani prijevoz za srednjoškolce.

Nastava ipak neće početi u svim školama koje su oštećene u nevremenu. Nakon prosvjeda roditelja, umjesto svakodnevnog prijevoza u susjedne škole, učenici iz Retkovaca ostat će u svom mjestu. 'To je odvijanje nastave u društvenom domu u Retkovcima, dobili su suglasnost općine jer je u njihovom vlasništvu, ali uz adaptaciju od 40.000 eura', kaže za HRT Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan.

A za uspješnu i kvalitetnu školsku godinu, iz komore socijalnih pedagoga poručuju svim učenicima, roditeljima i učiteljima: ocjene nisu jedino mjerilo uspjeha, ne sramite se potražiti pomoć i pružiti ruku podrške onima oko vas.

Šef školskog sindikata zaziva referendum ako se ne promijeni Zakon o plaćama

Pred sindikatima su i pregovori s Vladom oko povećanja plaća, ali spominje puno veći problem.

'Čekaju nas pregovori za tri tjedna s Vladom o povećanju osnovice, o božićnici i novom pravu – uskrsnici. Inflacija ne posustaje i mi smo u debelom minusu po pitanju cijene našeg rada. I za ovu smo godinu u minusu. No, ni to nije najveći problem.

Najavljuje se novi Zakon o plaćama u listopadu ili studenom, a brine nas da će plaća već za siječanj u veljači biti po novim koeficijentima, a taj Zakon donosi niz nepovoljnijih rješenja u odnosu na zadnjih 30 godina. Ako ovaj zakon ne doživi krucijalne promjene, sindikati moraju razmišljati o najozbiljnijim oblicima pritisaka, a pritom mislim na referendumske inicijative. Ovo je jako ozbiljno', rekao je za N1 predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.