ŽRTVA TROVANJA?

Počela je ekshumacija tijela Pabla Nerude

08.04.2013 u 11:09

Bionic
Reading

Kako bi se saznalo je li slavni čileanski spisatelj umro od raka ili je bio otrovan, jutros je započeta ekshumacija njegovih posmrtnih ostataka

Pablo Neruda umro je 12 dana nakon vojnog udara 1973. u kojem je svrgnut socijalistički predsjednik Salvador Allende, a na vlast je došao general Augusto Pinochet. Dugo vremena 'službena varijanta' priče glasila je da je Neruda umro od raka prostate. Međutim, 2011. Nerudin vozač Manuel Araya u javnosti je objavio da su spisatelja otrovali agenti Pinochetovog režima dok se u bolnici liječio od raka.

'Uboden je injekcijom u 16 sati, a umro je pet sati poslije toga. Trebao je putovati u Meksiko i sve je bilo spremno za njegovo napuštanje zemlje', tvrdio je Araya.

Ostatke će ispitati čileanski i strani stručnjaci kako bi isključili ili potvrdili tvrdnju Nerudina vozača. Neruda je sahranjen pored svoje supruge Matilde Urrutia in Isla Negra, na groblju 120 kilometara zapadno od prijestolnice Santiaga.

U slučaju da obdukcija potvrdi da je smrt izazvana trovanjem, ime bivšeg čileanskog nobelovca bit će dopisano uz 3.000 žrtava Pinochetove diktature.