NAGRADA ZA RAD

Počasno Racinovo priznanje dobile znanstvenice koje su izradile prvi Hrvatsko-makedonski rječnik

20.06.2018 u 11:07

Bionic
Reading

Viša lektorica makedonskog jezika dr.sc. Borjana Prošev-Oliver, koja taj jezik predaje na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i leksikografkinja Dijana Vlatković dobile su za svoj Hrvatsko-makedonski rječnik Počasno Racinovo priznanje za osobite zasluge u afirmaciji i promicanju makedonskog jezika, književnosti i kulture izvan Makedonije koje se svake godine dodjeljuje u okvirima manifestacije 'Racinovi susreti' u Velesu, rodnom gradu pjesnika Koče Racina

'Racinovi susreti' je manifestacija koja se od 1964. održava u Velesu, rodnom gradu Koče Racina, utemeljitelja suvremenog makedonskog pjesništva i književnosti na makedonskom jeziku. Na ovoj manifestaciji se slavi pjesnička riječ i tradicionalno se dodjeljuje Racinovo priznanje za najuspješnije književno ostvarenje za proteklu godinu, kao i počasno Racinovo priznanje za promicanje makedonskog jezika, književnosti i kulture izvan Makedonije. Dobitnik posebnog Racinovog prizanja zadnjih godina bio je teatrolog i profesor makedonske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebz Borislav Pavlovski i posthumno, pisac Predrag Matvejević.

Rječnik za koji su autorice dobile priznanje nastao je kao plod petogodišnjeg rada ovih dviju znanstvenica, a izdala ga je prije tri godine Matica Makedonaca u Hrvatskoj. prije tog rječnika, koji sadrži više od 30 tisuća natuknica na 1246 stranica, postojalo je samo džepno izdanje.

Tportal je ranije opširno pisao o ovom leksikografskom pothvatu što možete čitati ovdje.