romani mate lovraka

Po prvi puta bit će pokazani rukopisi knjiga uz koje smo odrastali

06.03.2019 u 08:37

Bionic
Reading

Hrvatski školski muzej 8. ožujka izlaže originalne rukopise romana Mate Lovraka, povodom 120. obljetnice rođenja ovog klasika hrvatske dječje književnosti. Posjetitelji će tom prilikom prvi put moći vidjeti rukopise 'Vlaka u snijegu', 'Družbe Pere Kvržice' i 'Neprijatelja br. 1', koje je 2018. muzeju donirala Lovrakova unuka

Roman 'Vlak u snijegu', prvotno nazvan 'Djeca velikog sela', Mato Lovrak napisao je kao mladi učitelj, a nadahnuće je pronašao u stvarnim događajima. Knjigu je objavio 1930., a 'Družba Pere Kvržice' o skupini dječaka koji se udruže kako bi obnovili stari seoski mlin izašla je 1933. Za razliku od 'Vlaka' i 'Pere Kvržice', koji su smješteni u seoski ambijent, roman 'Neprijatelj broj 1' iz 1938. odvija se u Zagrebu, u kojemu učenička družina sprema veliku akciju kako bi se usprotivila pravilima koja nameću odrasli.

  • +3
Originalni rukopisi Mate Lovraka u Hrvatskom školskom muzeju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HŠM

Originalni rukopisi ta tri Lovrakova romana dio su obiteljske ostavštine koju je 2018. Hrvatskom školskom muzeju donirala književnikova unuka Jagoda Hodak. Osim njih, 8. ožujka od 10 do 18 sati posjetitelji će besplatno moći razgledati radnu sobu Mate Lovraka, koju je muzeju 1978. poklonila njegova kći Đurđica Lovrak Vujasinović.

Radna soba Mate Lovraka Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Mato Lovrak rođen je 8. ožujka 1899. u Velikom Grđevcu kod Bjelovara. Pučku školu završio je u rodnom selu, a nakon četiri razreda niže realne gimnazije u Bjelovaru upisao je učiteljsku školu u Zagrebu. Punih trideset i pet godina radio je kao učitelj. Službovao je u Kutini, Klokočevcu, Velikom Grđevcu i Velikim Zdencima, a od 1934. radio je kao učitelj u Zagrebu. U osnovnoj školi na Selskoj cesti radio je 19 godina, a umirovljen je 1954.

Prvu priču, 'Strašan san u Smilju', objavio je 1924., a prvu zbirku pripovijedaka 'Slatki potok' 1930. Za djecu je pisao poučne i odgojne priče, pripovijetke, igrokaze i oko 20 romana, a objavljena su mu i tri biografska romana za odrasle te dva autobiografska opusa posthumno. Djela su mu prevedena na više stranih jezika, dramatizirana su i ekranizirana, a romani 'Vlak u snijegu' i 'Družba Pere Kvržice' više od pedeset godina dio su obvezne školske lektire.