TAKO SE TO RADI

U istarskim knjižnicama najčitaniji je Kristian Novak, a za to je zaslužio i posebnu nagradu

26.02.2019 u 13:57

Bionic
Reading

Dvostruki dobitnik tportalove književne nagrade Kristian Novak od istarske je čitalačke publike dobio posebno priznanje - nagrađen je desetom po redu nagradom BOOKtiga koja se dodjeljuje najčitanijem živućem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama u protekloj godini. Istrijani su najviše čitali njegov posljednji roman 'Ciganin, ali najljepši'. Novak će nagradu preuzeti u Noći knjige, 23. travnja, a posebnost te nagrade je što će primjerak najčitanijeg romana putovati istarskim knjižnicima te će čitatelji u njega upisivati svoje dojmove

Gradska knjižnica Poreč ove će godine, po deseti put, dodijeliti posebno godišnje priznanje - Nagradu BOOKtiga Kristianu Novaku za roman 'Ciganin, ali najljepši', u izdanju nakladnika OceanMore, tiskan 2016. godine koji je prepoznat i cijenjen od kritike i izvrsno prihvaćen od najšire publike, izvijestili su iz Gradske knjižnice Poreč, a vijest je objavio Glas Istre.

'Život mirnog međimurskog mjesta gdje Hrvati žive ne miješajući se s Romima iz susjednog Bukova Dola, predrasude, osuđivanje, mržnja, netrpeljivost, strah, izbjeglice, krijumčarenje ljudima i drogom, nesretna ljubav, prkos, ali i trenuci ljudskosti koje autor pronalazi u životima svojih aktera, teme su koje se slojevito prožimaju u ovom romanu', ističe se u obrazloženju nagrade.

Novakov roman u 2017. godini dobio je tportalovu književnu nagradu koja se dodjeljuje autoru najboljeg romana pisanog na hrvatskom jeziku i objavljenog u Hrvatskoj; na Galovićevim jesenima dodijeljena mu je Nagrada 'Fran Galović', a roman je proglašen za najbolje književno djelo koje se bavi temom zavičaja, odnosno identiteta, a u Zaboku je za istu knjigu dobio Nagradu Gjalski, priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.

Iz Gradske knjižnice Poreč naglašavaju da će 'istarska čitalačka publika Novaku dodijeliti Nagradu BOOKtiga i na taj način potvrditi svu snagu ovoga romana te njegovo mjesto u vrhu najčitanijih naslova u svim knjižnicama Istarske županije.'

Na vrhu liste najčitanijih knjiga u istarskim knjižnicama bili su još i 'Osmi povjerenik' Renata Baretića prema kojem je nedavno snimljen film što je očito pobudilo interes za vraćanjem tom romanu, 'Mileva Einstein, teorija tuge' te 'Nevidljiva žena i druge pripovijetke' Slavenke Drakulić, 'Pogledaj što je mačka donijela' Ante Tomića, 'Ćutim te' Mani Gotovac, 'Tiho rušenje' Ivice Prtenjače i 'Lisica' Dubravke Ugrešić za koju je autorica lani nagrađena tportalovom književnom nagradom za najbolji roman.

  • +3
Predstava Ciganin, ali najljepši u zagrebačkom HNK Izvor: HNK Zagreb / Autor: Marko Ercegović