SLUŠANJE POKRETA

Plesni performans ‘Zapetljane fraze’ u Teatru &TD

21.11.2019 u 16:55

Bionic
Reading

'Zapetljane faze' Alme Söderberg gostovat će 26. studenoga u zagrebačkom Teatru &TD

Plesni performans ‘Zapetljane fraze’ u režiji belgijske koreografkinje i plesne umjetnice Alme Söderberg, u kojemu tri izvođačice koriste svoje glasove kako bi pokretu dale zvuk, gostovat će 26. studenoga u zagrebačkom Teatru &TD.

Alma Söderberg je koreografkinja i izvođačica koja koristi svoj glas i tijelo kako bi ‘svirala’ prostor kao da je instrument. Njezino trajno istraživanje bavi se time kako slušamo dok gledamo; promatra odnos uha i oka.

U predstavi ‘Zapetljane fraze’ (Entangled Phrases) zajedno s izvođačicama Anjom Müller i Angelom Peris Alcantud, Söderberg ‘sluša pokrete’ - tri izvođačice koriste svoje glasove kako bi pokretu dale zvuk, puštajući da taj zvuk utječe na pokret.

‘Zapetljanost zvuka i pokreta kao i zapetljanost nas tri stvara bogatu i kompleksnu tapiseriju. S pomoću vizualnog i zvučnog, međusobno se uvezujemo posvećenošću i privrženošću’, rekla je Söderberg o predstavi.

‘Odgovaramo društvu straha tako što razvijamo tehniku osjetljivosti, zajedništva te njegujemo mogućnost da mislimo nekoliko misli istovremeno dok odgovaramo na tu kompleksnost svojim punim kapacitetima. Poliritmija i polifonija dobrodošle su kao izazov dubini iskustva i razumijevanja’, dodala je.

Dramaturg je Igor Dobričić, a zvuk oblikuje Dechat ‘Hendrik’ Lewillekens.

Kritika je ocijenila kako je ‘velika tajna ovog malog, šarmantnog rada u tome što je za gledatelja teško shvatiti kako funkcionira - doima se kao labava improvizacija triju prijateljica, a istovremeno je prilično jasno da bi se tkivo 'zapetljanih fraza' raspalo zbog najmanje zamućenosti i to savršenstvo i lakoća dugo vas prate i čine sretnima’.

Predstava je nastala u sklopu Europskog projekta poticanja izvedbenih umjetnosti apap- Performing Europe 2020, sufinanciranog sredstvima programa Europske Unije Kreativna Europa. Riječ je o produkciji belgijskog kolaborativnog umjetničkog projekta Manyone, u koprodukciji s: PACT Zollverein (Njemačka), Norrlandsoperan (Švedska), Tanzfabriek (Njemačka), Inkonst (Švedska), Kunstencentrum BUDA (Belgija).

Ulaz na predstavu je besplatan.