PROKLETSTVO 'DA VINCIJEVOG KODA'

Pisci se žure izdati knjige prije Dana Browna

14.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Romani nekih od svjetskih imena suvremene književnosti pogurani su s izdavanjem kako bi izbjegli utrku za bestseler s Danom Brownom. Očito su svjesni da je to borba s vjetrenjačama, ali ipak... Otkad se književnost mjeri brojem prodanih primjeraka?

Izdavanje novih romana autora kao što su Nick Hornby, Sebastian Faulks i William Trevor stavljeno je u petu brzinu kako bi im se pružila prilika da dođu na listu bestselera prije nego što Dan Brown 15. rujna objavi svoj novi hit.

Izdavači, vjerojatno s pravom, smatraju da će Brownova novotarija 'Izgubljeni simbol' mjesecima dominirati listama najprodavanijih knjiga budući da je već dospjela na prvo mjesto liste narudžbi na Amazonu te su odlučili reagirati hitro nakon što su saznali za datum izdavanja.

Izvršni urednik u Penguinu rekao je da su Faulksov novi roman planirali izdati početkom 2010. godine, ali su ga sad pomaknuli na 3. rujna. Istog dana na policama će se naći i novi Hornby, a Trevora možemo očekivati već u kolovozu.

Osim Penguinovih štićenika, svoje nove knjige prije 15. rujna izdat će i J. M. Coetzee, Iain Banks, Fay Weldon, Rachel Cusk, Sadie Jones, Margaret Atwood, Will Boyd i Nick Cave.