ZNANOST POTVRDILA

Pisanje pomaže očuvanju zdravlja

18.11.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Da pisanje blagotvorno djeluje na fizičko i psihičko zdravlje ljudi, dokazale su to već brojne studije. Donosimo nekoliko razloga zašto biste smjesta trebali dohvatiti olovku i papir te otvoriti dušu

Pisanje o emocijama može ubrzati ozdravljenje
Zapisivanje svojih misli i emocija nakon traumatičnog događaja uvelike može pomoći ne samo psihičkom, već i fizičkom ozdravljenju, pokazala je studija provedena na Sveučilištu Auckland u Novom Zelandu, a objavljena u časopisu Psychosomatic Medicine. Grupa sudionika zamoljena je da piše o različitim temama te su dobrovoljno pristali da im se odstrani dio kože. Sudionici su tada podijeljeni u dvije grupe. U jednoj grupi pisali su o osjećajima i najdubljim mislima, a u drugoj su im upravo te teme bile zabranjene. Sudionicima koji su pisali o osjećajima koža je zarasla brže nego onima iz druge grupe, pokazala je studija.

Pisanje pomaže oboljelima od raka
Pozitivan stav posebno je bitan u situacijama kada se treba suočiti sa zloćudnim bolestima. Studija objavljena u časopisu The Oncologist pokazala je da pisanje pomaže pacijentima ne samo da o svojoj bolesti razmišljaju na drugačiji način, već da poprave kvalitetu svog života, bolje podnesu terapiju i povećaju šanse za ozdravljenje.

Dnevnik zahvale za dobar san

Odvojite li 15 minuta dnevno prije spavanja samo za nabrajanje stvari na kojima ste zahvalni, spavat ćete mnogo kvalitetnije, pokazala je studija Applied Psychology: Health and Well-Being. Znanstvenici su otkrili da su dulje i kvalitetnije spavali oni koji su sudjelujući u studiji svakodnevno pravili popis stvari na kojima su zahvalni.

Pisanje olovkom na papir
Odmaknite se od računala jer pisanje olovkom na papir može ubrzati učenje i odlična je tehnika za usvajanje gradiva. Potvrdila je to studija objavljena u dnevniku Advances in Haptics. Sudionici studije podijeljeni su u dvije grupe. Članovi jedne grupe učili su nova slova služeći se računalima, a članovi druge grupe činili su to ispisujući ih na papir. U provjeri znanja značajno su bolji rezultati bili oni članova druge grupe, tj. onih koji su slova ispisivali na papir. Razlog leži u tome što informacije usvojene u kombinaciji s fizičkom radnjom ulaze u motorno pamćenje.