BORBA ZA LJUDSKA PRAVA

Pisac u naslovu knjige objavio da je gay

24.01.2014 u 11:13

Bionic
Reading

U znak protesta protiv teškog položaja LGBT osoba u Africi pisac Binyavanga Wainaina 'izašao je iz ormara' objavivši autobiografsku knjigu 'I am a Homosexual, Mum'

Poznati afrički pisac, Kenijac Binyavanga Wainaina objavio je autobiografsku knjigu pod naslovom 'I am a Homosexual, Mum' u kojoj svijetu otkriva svoju seksualnu orijentaciju, boreći se tako za poboljšanje prava homoseksualaca u Africi.

Njegov čin naišao je na odobravanje brojnih organizacija posvećenih borbi za ljudska prava, no i na kritike dijela javnosti.

'Deset milijuna zahvala tisućama Afrikanaca i ostalima koji su mi pružili podršku', zapisao je Wainaina na Twitteru.

Prava homoseksualaca u Africi vrlo su ograničena. Homoseksualnost je zakonski zabranjena u čak 38 afričkih država, pa i u Keniji, rodnoj državi pisca, iako su zatvorske kazne za homoseksualce prilično rijetke. U Nigeriji je nedavno predstavljen zakon koji istospolnim parovima koji žive zajedno ili pokušaju ozakoniti svoju vezu ceremonijom prijeti zatvorskom kaznom od 14 godina.

'Ja, Binyavanga Wainaina, iskreno tvrdim kako sam znao da sam homoseksualac već s pet godina', rekao je pisac, dodavši da je sramotan položaj homoseksualaca u Africi.

Wainaina je za svoje pisanje dobio Caine Prize for African Writing 2002. godine.