PRVI DAN PRIMJENE

PDV za pet posto poskupio strane knjige i udžbenike

02.01.2013 u 16:01

Bionic
Reading

Manji dio nakladnika ipak je odlučio povećati cijene svojim već objavljenim naslovima zbog uvođenja PDV-a od pet posto. U pravilu poskupljuju strane knjige, ali i udžbenici, kojima cijene nisu mijenjane pet godina

Prvog dana primjene PDV-a na knjigu od pet posto knjižara Naklade Ljevak na Trgu bana Jelačića imala je inventuru.

'Samo desetak nakladnika mijenjalo je cijene svojih knjiga pa su donijeli nove naljepnice, i to Forum, Naša djeca, Fraktura, Element... Cijene udžbenika digli su Školska knjiga i Alfa. Naklada Ljevak je podigla cijene malom dijelu svojih knjiga, pa je kao i 95 posto nakladnika preuzela teret PDV-a na sebe', kazao je voditelj knjižare Nikola Pavišić napominjući da je lani prodaja knjiga pala 20 posto, dok u ovoj godini očekuje pad od 25 posto.

Zamjenik predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić izjavio je da su članovima još lanjskog ljeta poslali upute da pet posto PDV-a ukalkuliraju u cijenu te da 95 posto nakladnika neće mijenjati cijene, pa će knjiga, zapravo, pojeftiniti, a ne poskupjeti pet posto.

'Veliki je propust Ministarstva kulture to da elektroničku knjigu, koja je u nas u teškim povojima, nije ubacilo u definiciju knjige, pa se na e-knjige i dalje plaća PDV od 25 posto, što je katastrofa. Nije logično da elektronička knjiga formalno nije knjiga, pa za to nam je trebao tekst od petnaestak znakova. Na razgovorima s ministrom Slavkom Linićem čuli smo da nema ništa protiv toga da i e-knjiga dobije status knjige', objašnjava Nejašmić, dodajući da bi svi u branši trebali imati pet do deset posto veći promet da bi im poslovanje bilo na razini 2012. godine.

Direktor VBZ-a Boško Zatezalo nije zatvorio svoje knjižare, nego će cijene mijenjati u hodu.

'Mi smo digli cijenu samo strane knjige, dok smo domaće naslove ostavili na istoj razini. S fiskalizacijom nemamo problema', kaže Zatezalo te očekuje poskupljenje udžbenika kojima cijena nije mijenjana punih pet godina.

'Cijene knjiga nećemo mijenjati i trenutno ne očekujemo ni pad prodaje. I dalje ćemo pratiti situaciju i u skladu s time se ponašati. Porastu li cijene knjiga, vrlo vjerojatno će se smanjiti i prodaja, što nikome nije u interesu. Iako je PDV 5 posto, što čelnici u Vladi objašnjavaju kao najmanji mogući, u vremenima krize, kad se sve manje pozornosti usmjerava na kulturu i znanje, bilo bi nam mnogo draže da Vlada posvećuje vrijeme, trud i ulaganje u izdavaštvo', kazala je Ivana Žderić, glavna urednica Profila.